Червоноголова капуста вирощування і догляд: поради дачника

Фермери або власниці приватних територій бажають вирощувати смачні, корисні овочі і капуста не є винятком. Воно й не дивно, так як цей овоч містить в собі дуже велику кількість корисних речовин і вітамінів, які благотворно впливають на людський організм. Капуста підвищує імунітет, зміцнює організм, запобігає розвитку багатьох захворювань. Існує велика різноманітність страв в рецепт, яких входить капуста. Тому вже, напевно, неможливо уявити життя людини без вживання капусти. Але більшість садівників задаються питанням, який же сорт найкраще вирощувати?
На сьогоднішній день великою популярністю користується червонокачанна капуста. Цей сорт прекрасно витримує морози, спеку і посуху, а також менше уражається різними хворобами і шкідливими комахами. На даний момент існує багато сортів червонокачанної капусти таких як: Калібос, Марс, Топаз, Авангард F1, Кам’яна головка і інші види. Але для червонокачанної капусти вирощування і догляд є невід’ємною частиною процесу для гарного врожаю.

опис сорту

Червонокачанна капуста є різновидом білокачанної капусти. Різниця між ними в кольорі і хімічний склад. Даний сорт добре витримує мороз і спеку, що дає, можливість вирощувати культуру практично в будь-якій країні світу. Відрізняється від інших сортів тим, що пізніше дозріває і приносить менший урожай, але практично не сприйнятлива до шкідників і різних хвороб.

опис качана

Кочан досить щільний, дрібний, вагою від 1 кілограма до 2,5 кілограм. Даний сорт має великий набір корисних речовин: вітаміни, залізо, магній, цукор і клітковина. На смак гостро-солодкий.

спосіб вирощування

Червонокачанна капуста, як і інші рослини, має кілька варіантів розмноження – насіннєвий або рассадний.

насінням

Такий варіант вирощування вимагає велику кількість насіння і відповідальний підхід до первісного етапу вегетації.
Перед тим як посіяти насіння червонокачанної капусти, вони повинні пройти процес загартовування. Продезінфікувати насіння можна за допомогою слабкого розчину перманганату калію або помістити їх на 20 хвилин у воду з температурним діапазоном 50 ° С, після чого охолодити. В якості ємностей для посіву можна використовувати одноразові стаканчики або спеціальні касети, в які засипається родючий грунт. На глибину 5 сантиметрів викладається 4 насіння. Зверху прикривається торфом з перегноєм і посипається тонким шаром золи, щоб попередити ураження рослини від хрестоцвіті блішки. Після проростання у розсади з’являються невелика кількість листочків і в той самий момент проводитися процес проріджування – видаляються слабкі паростки. Друге проріджування проводитися, коли паростки досягають 15 сантиметрів. Останнім етапом буде – підгортання. Таким чином, коренева система стане міцною і швидше вкорениться.

розсадою

Це більш легкий спосіб вирощування червонокачанної капусти. Розсаду можна придбати на ринку, в спеціалізованих магазинах або у місцевих фермерів. Таким способом можна значно заощадити час, опустивши процес насіннєвого вирощування.
Розсада може міститися практично в будь-якої ємності – ящики, горщики, спеціальні лотки. Місця змісту можуть бути різні, де дотримується певний температурний діапазон і вологість. Ємності для рослини наповнюються родючої, пухкої землею, а кислотність не повинна перевищувати 7,0 рН. Так як в грунті з підвищеною кислотністю цей сорт капусти вирощувати неможливо. Полив розсади рекомендовано проводити часто, але без надлишку, злегка зволожуючи і обприскуючи. Також рослина необхідно підгодовувати мінеральними добривами. Така процедура робиться в два етапи. Перше добриво здійснюється, коли на росточком з’являються 2 – 3 листочка. Друге – за 2 – 3 дні перед висадкою у відкритий грунт. Для добрива рекомендовано використовувати такий склад: суперфосфат – 30 грам, сечовина – 15 грам, хлористий калій – 10 грам розвести в 10-ти літрах води.
Якщо на паростках утворилося 5 повністю сформованих листя, а сама розсада досягла 18-20 сантиметрів висоти, тоді її можна висаджувати у відкритий грунт. Для того щоб не пошкодити кореневу систему рослини, землю попередньо рясно зволожують.

Вибір ділянки та підготовка грунту

Зазвичай посадку червонокачанної капусти виробляють розсадою, але зустрічаються випадки, коли даний сорт сіють насінням відразу в відритий грунт. Перед початком висаджування будь-яким способом необхідно правильно вибрати ділянку і підготувати грунт.
Капуста Червоноголова найкраще приживається в добре освітлюваних місцях. У затінених місцях червонокачанна капуста втратить свій насичений колір, а качан втратить свою щільність і стане рихлим. Незважаючи на те, що даний сорт Вологолюбний не варто перезволожувати рослина і вибирати для посадки ті ділянки, де може затримуватися вода.
На обраній ділянці краснокочанную капусту можна вирощувати на протязі від 3 до 4 років, після чого місце необхідно змінити, щоб уникнути захворювання рослини килою.
На обраній ділянці для посадки, грунт готується з осені. Вона повинна бути слабокислотні або нейтральна. Якщо грунт такою не є на грядку вноситься вапно – 0,5 кг на 1 м2. Після чого грунт потрібно обов’язково перекопати. Розсаду червонокачанної капусти у відкритий грунт висаджують в середині травня. Саме до цього періоду у рослини має сформуватися від 5 до 8 листочків.

посадка

Перед початком висадки на грядці необхідно підготувати лунки. Вони повинні мати глибину 15 сантиметрів з відстанню 0,5 метра один від одного. Лунки удобрюються невеликою кількістю аміачної селітри. Лунки рясно поливаються водою, після чого можна висаджувати розсаду. Кращий час для проведення таких робіт, коли не дуже жарко – ввечері або після дощу. Коли розсада буде повністю висаджена, грунт потрібно добре зволожити.

догляд

Червонокачанна капуста, як і всі інші овочеві культури на грядці, потребує правильного догляду, поливу і добриві. Також необхідно систематично виконувати прополку, розпушування грунту і боротися з різними шкідниками та хворобами.

полив

Червонокачанна капуста, як і інший вид цієї культури влаголюбивая. Якщо вологи буде недостатньо, це негативно позначиться на всьому врожаї і на якості качанів. Рекомендовано систематично проводити рясний полив так, щоб краплі води потрапляли на листя. Дуже важливо проводити регулярні поливи червонокачанної капусти з освіти розеток листя і до зростання змикання в міжряддях. У момент формування качана також необхідно щодня рясно поливати культуру. Поливати необхідно так, щоб земля була вологою, але без утворення калюж.

Розпушування і підгортання

Перше розпушування робиться через тиждень після висадки саджанців. Для нормального розвитку кореневої системи червонокачанної капусти необхідно проводити регулярну аерацію грунту. На третьому розпушуванні стебло рослини підгортають до рівня перших листочків.

добриво

Перше добриво здійснюється через місяць після висадки. В якості підгодівлі використовується аміачна селітра з розрахунком 30 грам на 1 м2. Друге добриво проводитися в момент формування качана. В якості підгодівлі використовують добрива, до складу яких входить фосфор і калій.

Комахи-шкідники і хвороби

Небезпечними шкідниками для червонокачанної капусти є: попелиця, трипси, капустница, блішки, мухи, совка, моль. Але в більшості випадків рослина в’яне від кили. У період сирої і дощової погоди культуру може вражати судинний і слизистий бактеріоз або фузаріоз.
Боротьба з комахами і захворюваннями для кожного з сортів капусти аналогічна. Для того щоб застерегти рослина від кили необхідно дотримуватися правильна сівозміна. У боротьбі з шкідливими комахами застосовують інсектициди або народні кошти такі як: тютюновий попіл, зола, часникова, цибульна або полинова настойка.

Збір врожаю і зберігання

Для кращого збереження капусти збирати урожай потрібно в суху погоду. Рекомендується зберігати краснокочанную капусту разом з коренем. Таким способом капусту можна підвісити під стелею погреба і дотримуватися рівень вологості, яка повинна становити не більше 60%. Зіпсовані листки необхідно видаляти.
Такими способами можна виростити дивно смачний овоч. Даний сорт тривалий час зберігається, при цьому залишається свіжим і корисним. В основному червонокачанна капуста використовується для приготування різних салатів. Гасять або варять її на багато рідше, ніж білокачанну.