Чорна свиня

У світі існує велика кількість порід свиней відрізняються за типом годування, напрямку продуктивності, конституції, екстер’єру. Є свині-гіганти і міні пиги. А як різноманітна їх забарвлення – білі, руді, коричневі, сірі, в смужку і цятки, з манишками, ременями і зірочками, носочками і панчішками, або просто однотонні.
Чи часто вам зустрічалася чорна свиня, і чи багато ви про неї знаєте? Одна чи це порода? І якщо не одна, то, може бути, між ними є щось спільне? На ці питання ви можете знайти відповідь, прочитавши невеликий огляд відомих і не дуже порід свиней з чорної пігментацією шкіри і волосяного покриву.

Широко поширені породи

Велика чорна порода

Велика чорна порода виведена на основі англійської довговухої, чорної китайської і неаполітанської порід в першій половині XIX століття, в Англії. Досить поширена в європейській частині Євразії, в Німеччині і Великобританії. Розводять в чистому вигляді, і використовують для отримання нових порід.

Представникам цієї породи характерні:

  • великий, широкий і досить довгий корпус;
  • добре розвинена, широка, бочкообразной форми груди;
  • гармонійне і пропорційне статура;
  • досить коротка, середнього розміру голова, плавно переходить в рельєфну, потужну, не надто довгу шию;
  • акуратно поставлені, досить довгі вуха, падаючі на очі;
  • пряма, широка і злегка витягнута спина;
  • широка поперек;
  • короткий, що звисає зад;
  • добре розвинені, округлі окосту, гармонійно контрастують з скакальними суглобами;
  • сильні прямі ноги з міцними копитцями.

Жива вага хряка 250-400 кг, свіньі- 200-300 кг. Вихід м’яса близько 51-52,9%, сала – 40-41,5%. Хороші смакові якості. На 1 кг приросту йде приблизно 3,5-5,5 кормових одиниць.

Свинки – хороші матері. Молочність 55-70 кг, іноді і вище. За опорос приносять від 10 до 12 малюків. Чорні поросята добре набирають живу вагу – досягають 100 кг в 6 місяців.

З недоліків породи можна виділити генетично закладені схильність до ожиріння, рихлість, складчастість шкіри і свіслий зад. Якщо хочете отримати від порося не надто жирне м’ясо, не годуйте досхочу високоуглеводними кормами і надавайте можливість вільно рухатися.


Велика чорна свинка і поросята

беркширськую

Порода універсальної (м’ясо-сальної) продуктивності з відмінними відгодівельними показниками і скоростиглістю. До напівроку поросята набирають не менше 95 кг живої ваги. Причому, 100-105 кілограмових тварин можна віднести до м’ясного типу, так як сало починає активно наростати після подолання цієї ваги.

Цій породі характерні:

  • міцна конституція;
  • акуратна, середньої довжини, голова з увігнутим рилом;
  • маленькі, з невеликим нахилом вперед, стоячі вуха;
  • легка шия;
  • глибока, широка груди;
  • широка, пряма, рівна спина;
  • пряма, міцна, широка поперек;
  • добре розвинені окости;
  • округлі боки;
  • пропорційне статура.

Кнури важать приблизно 215-255 кг, свиноматки – 175-225 кг. Забійний вихід 85-87%. Дуже висока якість м’яса. На 1 кг приросту витрачається близько 4 к. Од. До умов утримання та годування невибагливі.

З недоліків можна виділити лише малоплідністю, В гнізді рідко буває більше 8 поросят. Незважаючи на це, Беркшир часто використовуються при створенні інших порід.


Беркшир на вигулі

Кемеровська

Порода двох напрямків – м’ясо-сального та м’ясного. Скоростигла, багатоплідна, добре пристосована до сибірського клімату. Створена при схрещуванні місцевої аборигенної породи з великою білою, крупною чорною, білою довговухої і беркширской.

Для обох типів цієї породи характерні:

  • міцна статура;
  • довге, добре розвинене тулуб (160-170 см);
  • велика, пряма спина;
  • велика опукла груди (обхват 140-160 см);
  • Добре розвинені в окосту;
  • густа, досить довга щетина;
  • масть чорна, іноді чорно-строката, з білими плямами на лобі, хвості і ногах.


Кемеровська чорна свинка

Вага кнурів до 350 кг, свиней – 200-250 кг. Поросята міцні, в 6 місяців досягають 100 кг, м’ясний тип доростає до цієї ваги на 10 днів раніше. На 1 кг приросту йде 3,8-4,5 кормові одиниці (на м’ясних трохи менше). Свиноматки з хорошими материнськими якостями і молочністю.

В’єтнамська вислобрюхая (травоїдна)

Порода беконного напрямки, швидко жиріють без достатнього моціону при неправильному годуванні.
Дуже добре засвоює рослинні корми, їх можна доводити до 50% від загального обсягу. Високоскороспели, багатоплідні, обільномолочності. Хороші материнські якості. Свинок можна пускати в злучку вже в 4 місяці, хрячков в 5 місяців. При вазі не менше 30 кг. У посліді може бути до 18 поросят – в середньому, 12.

характерні:

  • невелика мопсовідность голова, у кабанів – з іклами до 15 см завдовжки;
  • маленькі прямостоячі вуха;
  • довга (до 20 см) щетина від шиї до крупа у дорослих тварин;
  • великий відвислий живіт у підсвинків і свиноматок;
  • широке, приосадкувате тулуб;
  • широкі груди.

Вага кнурів – 120-150 кг, свинок – 100-140 кг. При народженні поросята важать приблизно півкілограма. В 7 місяців на відгодівлі – близько 75 кг. Забійний вихід не менше 70%. М’ясо смачне, трохи відрізняється від іншої свинини.
Тварини дуже охайні. За рахунок цього стали досить широко розповсюджуватися як домашні вихованці – особливо карликові підвиди цієї породи вагою до 50 кг.


В’єтнамська вислобрюхая травоїдна свиня

Польсько-китайська (Poland China Pigs)

Порода сального напрямку. Виведена при змішуванні англійської та російської довговухих, китайської, крупною ірландською і беркширской порід. Дуже поширена в США (40% від усього поголів’я). У Росії досить рідкісна, використовувалася для створення Ливенському породи.

Для цієї породи типові:

  • невелика, майже пряма голова;
  • полусвіслие лопоухіе вуха, закривають очі;
  • широка, міцна, трохи аркообразная спина;
  • круті ребра;
  • округлі окосту.

Кнури вагою 300-320 кг, свиноматки – 210-270 кг. Забійний вихід 84-86%. Добре відгодовуються. В 6 місяців поросята важать не менше 105 кг. З недоліків – малоплідністю (в гнізді, в середньому, 8 малюків)
Цікава зовнішність польсько-китайських свиней – чорні тварини з білою плямою на голові, білим кінчиком хвоста і в білих панчішках.


Польсько-Китайська порода

маловідомі породи

Неро ді Парма або Нера Пармезан

Аборигенна італійська порода м’ясного напряму, що відрізняється хорошою зимостійкістю. Колись була особливо цінною, так як тварини досягають значної ваги – 190-240 кг. У виводку, в середньому, 10 поросят.
З другої половини XIX століття їх поступово стали замінювати білими, більш продуктивними і прибутковими, завезеними з Північної Європи. В кінці 50-х років XX століття порода майже повністю зникла, але через 40 років був розроблений план по її відновленню.

Це сильні, міцні тварини з довгим опуклим тулубом, великою головою з прямим профілем. Вуха блюдцеобразние, спрямовані вперед і вниз. М’ясо дуже смачне, так як ці свині ведуть полудикий спосіб життя.


Порода Нера Пармезан

Гвінейська свиня

Американська порода з африканськими країнами. Тварини з невеликими акуратними прямостоячими вухами досить масивної конституції. Жива вага – всього 50-100 кг. Поросята народжуються невеликими, всього близько півкілограма.

Добре використовують підніжний корм. Харчуються тільки рослинністю. Відрізняються тим, що прекрасно ловлять змій. Досить нечисленні, через витіснення більш високопродуктивними породами.


Гвінейська свиня

Чорна иберийская свиня

Аборигенна порода центральної і південної частин Іспанії та Португалії. Ці свині з в міру розтягнутим, практично безволосим тулубом, довгими ногами з чорними міцними копитами і звисаючими вухами. Мають відмінний апетит і схильність до ожиріння. Особливість цієї породи – генетично закладена мармуровість м’яса, коли жир розподіляється між м’язовими волокнами. Цікавий і метод вирощування цих тварин – 14 місяців їх годують на фермах, а з жовтня по лютий відпускають на вільний вигул в діброви. Там тварини харчуються виключно жолудями, травою і корінням, що додає м’ясу особливого смаку.


Іберійські свині на випасі

Популяція невелика, тому ведеться суворий облік. Кожен чорний порося при народженні бирки. Всі дані заносяться в Національну реєстраційну палату, де зберігаються всі дані про батьків і місце народження!
Це відбувається тому, що з м’яса іберійських чорних свиней виробляють дуже дорогий делікатес – іберійський хамон Pata Negra, визнаний шедевром смаку в усьому світі.

Як бачите, між більшістю порід дійсно є очевидна схожість – універсальний тип продуктивності і загальна схильність до ожиріння. Для того, кому важливо мати на столі достатня кількість сала і жирного м’яса, це буде очевидним плюсом. Тепер, побачивши в продажу чарівного чорного поросяти, ви зможете визначитися – чи варто його купувати. Або все ж пошукати іншого, менш симпатичного.