Домашнє вино із сливи простий рецепт

Дерева з соковитими плодами слив всіляких сортів є практично в кожному саду. Любителі фруктового садівництва люблять цю культуру за невибагливість, щедрі врожаї, смачні плоди. Рецепт домашнього вина з сливи є майже кожній родині. Приготувати сливове вино пробує кожен винороб. Стверджувати, що домашнє вино зі слив можна віднести до вишуканих вин, витонченим, звичайно, не можна. Але своє заслужене місце серед винних напоїв сливове вино, безумовно, має. Його люблять за насичений колір, аромат, приємний смак, особливо підходить до м’ясних страв і закусок.

Соковита, цілюща ягода

Слива улюблена багатьма за свій приємний солодкий смак, соковиту м’якоть, красивий вид. Цінуються ці плоди за багатий зміст вітамінів групи В, А, досить високий вміст аскорбінової кислоти. Слива – фрукт з високим вмістом пектинів, що робить його незамінним продуктом для дієтичного і лікувального харчування. Велика кількість містять сливи глюкози, фруктози, сахарози. Слива лідер за вмістом природних антиоксидантів, фітонцидів, каротину. Це властивість широко використовується як антиканцерогени для профілактики ракових захворювань. З мікроелементів присутні мідь, цинк, залізо, калій, йод. Вживання в їжу слив вітається як в свіжому вигляді, так і різних кулінарних варіантах. Плоди в’ялять, сушать, варять варення, компоти, киселі, джеми, роблять всілякі соуси до м’ясних страв, заморожують, можна приготувати пюре для дитячого харчування. Однак, треба пам’ятати, що при всій користь для виведення холестерину з організму, зв’язування токсичних елементів, позитивного впливу на перистальтику шлунково-кишкового тракту, надмірне вживання свіжих слив протипоказано особам, що страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, дисбактеріоз кишечнику.

З кісточок слив можна зробити масло. Завдяки своїм властивостям загоювати рани, відновлювати кровообіг капілярних судин, компенсувати втрату колагену, масло сливових кісточок користується популярністю у шанувальників народної медицини. У косметології застосовується як компонент масок для ліфтингу, омолоджуючих процедур.
до змісту ^

Особливості виготовлення вина зі слив

Завдяки високому вмісту цукру в плодах, сливове вино практично завжди відноситься до розряду десертних алкогольних напоїв. Зробити сухе домашнє вино із сливи не вийде. Прийнято готувати вино з темних сортів слив. Тому що, світлі сорти надають характерну каламутність напою. Якщо в темному вини цей недолік не є істотним, то для світлих вин муть серйозно послаблює позиції.

Сливове вино зажадає серйозно потрудитися. Робити напій в домашніх умовах слід тільки з найякісніших, стиглих плодів. Сливове вино вимагає ретельного дотримання рецепта.

Треба пам’ятати, що сливи перед приготуванням вина не можна мити. Зробити попередню гігієнічну обробку плодів, можна акуратно обтерев сливи сухою чистою тканиною. На поверхні зірваних з дерева ягід є захисна дріжджова плівка, яка послужить каталізатором бродіння вина. Можна включати в рецепт додавання дріжджів. Треба тільки не забувати, що сухі дріжджі для цієї мети не підходять. Слід брати тільки живі пресовані дріжджі.

Для приготування сливового вина, як і абрикосового, потрібно використовувати тільки м’якоть. Обов’язково треба видалити кісточки перед закладанням сировини для бродіння. Цей простий крок допоможе убезпечити готове сливове вино від токсинів амигдалина, що містяться в кісточках.

Як правильно приготувати сливи для вина, можна подивитися відео, ви ознайомитеся з класичним і, може бути, незвичайним для вас способом.

Кількість цукру для вина зі слив, яке готується в домашніх умовах, значно нижче, ніж для інших фруктів, так як природний вміст вуглеводів в м’якоті цієї прекрасної ягоди значно відрізняється в вигідну сторону.
до змісту ^

рецепти приготування

Рецепт повинен обов’язково включати воду, так як слива – плід з великою кількістю м’якоті, вміст соку невелика. Приготувати воду необхідно за кілька днів. Водопровідну воду потрібно відстоювати не менше доби у відкритому посуді. А найкраще зробити вино на основі джерельної, криничної, профільтрованої води.
до змісту ^

Рецепт зі слив темних сортів

Складові:

  • Зливи темних сортів – 8 кг;
  • Цукор – пісок – 3 кг;
  • Вода підготовлена ??- 4 літри.

Далі чинимо так:

  1. Ретельно очистити від кісточок.
  2. Сировина розім’яти вручну. Використовуємо емальований посуд.
  3. В умовах домашнього приготування, головне правильно зробити сливове пюре.
  4. Готове пюре помістити в ємність для бродіння.
  5. Засипати цукор, залити підігрітою до 35 – 40 0С обробленою водою.
  6. Поставити за умови без доступу світла, для бродіння. Встановити водяний затвор.
  7. Стежити за температурою повітря, рецепт має на увазі не менш 22-25 0С.
  8. Домашнє вино зі слив має бродити не менше тридцяти днів.
  9. Потім обережно злити, залишити при температурі повітря 9-15 0С для дозрівання на термін до трьох місяців.

Має вийти непрозоре, темно-червоне вино, з ароматом, що нагадує ванільні нотки, смак скоріше ближче до десертному вину. Дуже добре підходить до шашликів, приготованим за різними рецептами.
до змісту ^

Темні сливи, рецепт з дріжджами і корицею

Необхідно взяти:

  • 7 кг слив темних сортів;
  • 3,5 кг цукру;
  • 4 літри підготовленої води;
  • 100 дріжджів;
  • кориця.

Рецепт покрокових дій:

  1. Видалити зі слив кісточки.
  2. Скласти все ягоди в ємність, попередньо обтерти їх сухою ганчіркою.
  3. Ретельно передавити всю сировину в пюре.
  4. Додати цукор, теплу воду.
  5. Залишити без доступу світла для початку процесу бродіння.
  6. Через 72 години перелити рідину в прозору ємність.
  7. Додати подрібнені дріжджі.
  8. Закрити корком з водяним затвором.
  9. Бродіння проходить протягом 20-30 днів, в умовах темряви, температури повітря не нижче 22-25 0С
  10. Потім обережно злити, не пошкодивши випав осад.
  11. Далі рецепт містить етап дозрівання вина. Цей період триває не менше двох – трьох місяців, в прохолодних умовах, бажано без доступу світла.

Вино, приготоване за цим рецептом, виходить напівсолодких, з легкими коричних нотками, прекрасно підходить для подачі до десертів, солодощів.
до змісту ^

Рецепт з змішаного сировини і родзинок

Необхідно взяти:

  • 10 кг слив змішаних сортів;
  • 6 кг цукру;
  • 3 літри води;
  • 100 грамів родзинок темного сорту.

Далі чинимо так:

  1. Сливову м’якоть, ретельно очищену від кісточок, подрібнити якнайкраще. Можна навіть блендером. Зробити це краще в емальованому посуді (поверхня не реагує з кислотою).
  2. Готове сировину помістити в ємність, додати родзинки для бродіння, 1/3 цукру, теплу воду.
  3. Залишити в теплому темному місці, не протязі 10 днів в домашніх умовах.
  4. Через 10 днів додати весь цукор, що залишився за рецептом. Зробити це потрібно дуже обережно, щоб не загасити почалося бродіння.
  5. Встановити водяний затвор.
  6. Помістити ємність з почали бродити вином при температурі повітря не менше 22 – 25 0С на термін ще 30 днів.
  7. Через місяць, сливове вино дасть щільний осад на дні. На цій стадії рецепт передбачає акуратне злиття, без порушення осаду, по пляшках. Після дозрівання, приблизно через два – три місяці, вино готове.

Наявність родзинок додасть аромату легкі виноградні відтінки, доповнить рецепт благородними відтінками. Сливове вино набуває східну забарвлення смаку.
до змісту ^

висновок

Сливове вино – вже це поєднання слів асоціюється з яскравим кольором, насиченим ароматом, глибоким тягучим смаком. Приємне тепло домашнього вина зігріє в затишній домашній компанії друзів, близьких людей.