Готуємо домашнє вино з синього винограду

Один з головних принципів наполегливих виноробів – ніколи не говори «ніколи». Таке кредо особливо доречно для випадків, коли, не встигнувши нічого приготувати, вже думаєш, що підсумок приречений на невдачу. Наприклад, новачкові може здатися, що з дрібного винограду з незрозумілим синюватим нальотом ніяк не вийде гідне домашнє вино. Однак слід зауважити, що вино з синього винограду користується популярністю протягом багатьох десятиліть, і лише сміливим підкоряються його «моря». Пора робити перший крок на новому шляху, освоївши новий рецепт!

Правильний підбір сировини

Виноград темних сортів представлений двома кольоровими гамами: синьої і рожевої (фіолетовою). Як перша, так і друга група має розмаїттям видів, яким характерна наявність абсолютно різних якостей в таких параметрах, як розмір ягоди, кислотність / цукристість, період дозрівання, врожайність і т.д. Тому вибираючи сировину для домашнього вина, слід керуватися в першу чергу суб’єктивними смаковими уподобаннями, а не ціною сортів або пишністю грон.

Природно, кущі, вирощені в домашніх умовах, додадуть майбутньому напою особливий смак. Так що варто докладніше розібратися в питаннях виноградної ботаніки, а потім вже підбирати бажаний рецепт.

Найпоширеніші так звані «сині» сорти:

  • голубок;
  • Агат Донський (Витязь);
  • Лівадійський чорний;
  • Ізабелла синя;
  • Гурзуфський рожевий;
  • Альфонс Лаваллі (Сливовий).

Зробивши вибір сорту сировини, переконайтеся, що кожна ягідка дозріла, що не переспілі і не загнила. Плоди рекомендується ретельно протерти від пилу або бруду, не промиваючи їх: так натуральні дріжджі, що містяться в шкірці, ще зможуть внести свої корективи в процес бродіння сусла, тобто робити напій більш міцним. Передавити ягоди найкраще вручну, готувати вино – в скляній або металевому посуді, а перемішувати сусло – дерев’яним товкачем.

Кожен рецепт виділяється по-своєму, але технологія, по суті, одна. Тому не забувайте експериментувати, не боячись робити помилки.

до змісту ^

Рецепт сімейний: Новорічний

Цей простий рецепт славиться тим, що багато сімей не проти робити таке домашнє вино з синього винограду щорічно, щоб добре витриманий нектар прикрасив сімейне або дружнє новорічне застілля. Простота технології і мінімум інгредієнтів дозволяють розкритися головному таємного компоненту готування – хорошого творчого настрою.
до змісту ^

складові

  • виноград (синіх сортів) – 5 кг;
  • цукор – 2 кг.

Пропорція залежить від вибраного сорту, тому на кожній стадії готування намагайтеся зробити дегустацію сусла, щоб в разі необхідності встигнути вплинути на смак кінцевого напою. Пам’ятайте: особистими корективами Ви тільки покращуєте рецепт, надаючи йому індивідуальності!
до змісту ^

алгоритм

  1. Приготувати головний інгредієнт, як зазначено в попередньому пункті (практично кожен рецепт починається з цього кроку). Кілька разів віджати мезгу, щоб отримати максимальну кількість соку. Зробити проціджування найзручніше за допомогою сита, друшляк або – елементарно – марлі, складеної кілька разів.
  2. Сік, перелитої в ємність для бродіння (скляна банка або пляшка), змішати з цукром. До речі, заповнювати резервуар радять тільки на 2/3 загального обсягу: таким чином, відбувається взаємодія вуглекислого газу, що виділяється учасниками бродіння, з навколишнім середовищем. На ємність встановити водяний затвор, залишити в прохолодних умовах з відсутністю доступу сонячних променів на три місяці.
  3. Щотижня потрібно знімати затвор і перемішувати сусло, видаляючи з його верхнього шару піну, додатково вкласти по 150-200 г цукру / 1 л сусла (він збільшує міцність майбутнього напою). Повторно встановлюючи гідрозатвор, стежте за дотриманням герметичності, що є запорукою успішного завершення готування.
  4. Наступний етап – традиційний. Це фільтрація, або зняття з осаду. Таке «генеральне проціджування» найзручніше робити за допомогою тонкого медичного шланга. Один край трубки опускається в перебродило вино (обов’язково без торкань до дна бутлі), інший – в новий посудину. Подібна маніпуляція повторюється щотижня; при таких умовах осад зникне остаточно приблизно через 30 днів.
  5. Залишається тільки перелити вино в пляшки і наполягати напій ще місяць, утримуючи ємності в лежачому положенні. Рецепт засвоєний, пора зробити дегустацію!

до змісту ^

підсумок

В результаті Ви володієте партією пристойного домашнього столового вина, чийого глибокого чорного кольору з синім відтінком не зустріти навіть в болоті. Перед дегустацією спробуйте: якщо не вистачає солодощі – додайте цукру; якщо не дістає фортеці – розведіть спиртом або іншим кріплених вином; за умов зайвої нудотності – просто додайте води! Не забудьте охолодити перед вживанням, а також подбати про підходящої закуски і приємній компанії.
до змісту ^

Рецепт трохи складніше

Такий рецепт гарантує приготування напою з більшою фортецею, хоча набір інгредієнтів не зміниться. Тут відкритий простір для експериментів: додайте улюблені спеції, підкресливши смакову палітру улюбленого сорту синього винограду.
до змісту ^

складові

  • виноград (синіх сортів) – 10 кг;
  • цукор – 3 кг.

до змісту ^

Покрокова інструкція

  1. Попередньо звільнені від грон, акуратно протерті ягоди розім’яти руками в емальованому металевої ємності. Потрібно робити це так, щоб не розбризкувати сік; для цього тиснути плоди синіх сортів доречніше постійно тримаючи пальці на рівні дна посудини.
  2. Покрити ємність марлею; процес першого бродіння повинен відбуватися при теплих умовах близько чотирьох-п’яти днів. Щодня бажано помішувати сусло дерев’яним товкачем.
  3. Коли мезга підніметься наверх, її потрібно відокремити від маси соку, а потім сильно віджати, користуючись друшляком, ситом або марлею. Рецепт вимагає особливої ??відповідальності на цьому етапі, оскільки важливий кожен мілілітр соку.
  4. Далі забезпечуємо сусла другого бродіння: для цього сік змішується з цукром і переливається в скляні бутлі. Після ретельного перемішування на горло кожної ємності встановлюється водяний затвор. Його найкраще купити в магазині або ж робити з гумової рукавички, проколів невеликі дірки між місцями, призначених для пальців. На цьому етапі вино бродить в прохолодних умовах півтора місяці. Процес може тривати більш-менш довго; щоб його контролювати, стежте за запахом сусла, бульбашками верхнього шару (при закінченні бродіння рідина не піниться) або ж по рукавичці (якщо вона надута – значить, сусло ще бродить).
  5. Після придбання майбутнім напоєм більш світлого кольору і осаду, йому необхідно зробити фільтрацію. Традиційно це прийнято робити за принципом повідомлених судин за допомогою пластмасової трубки або медичного шланга. Чи не зачіпаючи дна, перелийте вино в нові ємності знову і знову, поки осад не зникне.
  6. Проціджене домашнє вино можна закупорити. Бувалі винороби радять змочувати пробку вином перед закриттям кожної пляшки, щоб повітря не проникало всередину через пори кірка або пластмаси. Витримувати бажано не менше місяця в прохолодних умовах і лежачому положенні. Потім настав час знімати пробу зі свого чергового домашнього шедевра і оцінити рецепт!

до змісту ^

Що вийшло

Таке вино, приготоване в домашніх умовах, цілком в силах зробити задоволеними любителів сухих або напівсухих видів середньої міцності. В охолодженому вигляді цей напій темного синього відтінку подавати найкраще, однак з нього ще можна робити відмінний глінтвейн!
до змісту ^

Підведемо підсумок

Кожна спроба винороба приготувати кращий напій – вдала чи невдала – наводить до необхідних результатів і висновків. Намагайтеся частіше робити несподівані повороти на своєму шляху до осягнення виноробного мистецтва, адже тільки так можна досягти успіху і створити ідеальний рецепт. Наприклад, читаючи доречні статті, Ви дізнаєтеся масу нових фактів, які неодноразово знадобляться на кухні. Після цього матеріалу, наприклад, синій колір навряд чи буде асоціюватися з тугою: він запам’ятається як відтінок приємного проведення часу – як в процесі приготування в домашніх умовах, так і під час дегустації.