Готуємо фруктове вино в домашніх умовах

Фруктові вина виробляють з плодів, в основному ягід, але не тільки. Дуже популярні хмільні напої з різних сортів яблук, груш, вишні, айви. Ароматні вина з приємним смаком готують з різноманітних ягід (садових і лісових): малини, полуниці, смородини, журавлини, суниці. Оригінальна вино з м’яким смаком отримують з солодких кавунів і ароматних динь.

У країнах Європи великий вибір промислових фруктових вин, які користуються незмінним попитом. Один з популярних виробників відмінною плодово-ягідної продукції – німецька виноробня Katlenburger, яка щодня розливає тридцять тисяч пляшок хмільного напою з вишуканим фруктовим смаком. З давніх-давен виробляють вино з фруктів і ягід в домашніх умовах.

Домашнє вино з фруктів

Фруктові вина, як правило, дешевше виноградного. Але це пов’язано не з тим, що такий напій менш якісний і смачний. Більшість фруктів дешевше і доступніше винограду. До того ж фруктовий сік більш насичений і його, для отримання вина, розбавляють водою.

Виробництво вина (виноградного або фруктового) складається з таких етапів:

  1. підготовка матеріалу (плодів або ягід);
  2. отримання соку;
  3. бродіння;
  4. фільтрація молодого напою;
  5. витримці (дозрівання);
  6. бутилювання.

Плодово-ягідний сік, на відміну від виноградного, містить більшу кількість кислоти і дуже мало цукру.

Виняток становлять яблука, груші та солодкі сорти черешні. Тому в рецептах фруктового вина обов’язковий етап – додавання води і цукру (меду).

Фруктове виноробство мало відрізняється від виноградного, але, все ж, має свої особливості:

  • Багато фрукти, призначені для приготування напою, перед віджиманням соку проходячи спеціальну обробку. Щоб отримати якісну мезгу, попередньо видаляють плодоніжки, кісточки, насіння (зернятка) великих розмірів, подрібнюють або тиснуть плоди, так як кількість отриманого соку залежить від подрібнення (дроблення) винного матеріалу. При цьому доводити плоди до пюреобразного стану не рекомендують: сік з такої маси відділяється погано.
  • З підготовленої мезги сік отримують ручним віджиманням, а також за допомогою спеціального преса. При віджиманні або пресуванні з мезги витягують корисні розчинні речовини (мінеральні солі, вітаміни і т.д.). На відміну від виноградного сусла, соки з фруктів і ягід, як правило, покращують або, як кажуть винороби, присмачують різними добавками, щоб в результаті отримати якісний напій з багатим смаком і підходящої фортеці.

до змісту ^

Примастка фруктового сусла

  • Для зниження кислотності винний фруктовий сік розводять водою. Присмачують содою, різними солями, а також змішують соки різних культур.
  • Щоб отримати необхідну міцність напою, використовують цукор або мед.
  • Для стимуляції процесу бродіння важливі дріжджі.
  • Чисті культури дріжджів (винні дріжджі) придбати не завжди є можливість. Тому використовують дикі дріжджі, які є на поверхні ягід, наприклад, родзинок. Хлібопекарські дріжджі в виноробства не застосовуються.

В іншому процес приготування фруктового вина не відрізняється виготовлення хмільний напій з виноградних грон.

Виноробство вимагає дотримання таких правил:

  1. Посуд, і все необхідне приладдя для виготовлення хмільного напою необхідно стримати в чистоті. Після роботи весь інвентар вимивається з використанням господарського мила і лугу, сушиться. Перед початком робіт посуд споліскують чистою водою.
  2. Для виноробства підходять емальовані, скляні, дерев’яні та глиняні ємності. Не можна використовувати залізні або мідні ємності. Якщо немає іншого виходу, використовується бляшана посуд, то слід стежити, щоб фруктовий сік не залишався в такій ємності більше 30 хвилин, а сік кислих плодів (журавлини, лимонів, смородини) – не більше 15 хвилин.
  3. Для зброджування вина необхідно підтримувати постійну температуру, яка повинна знаходитися в межах 18-20 градусів. Не можна залишати сусло на протязі. Сонячне світло погано впливає на дріжджі, тому посудину з винної заготівлею повинен знаходитися в недоступному для сонячних променів місці.

до змісту ^

Види домашнього фруктового вина

У домашніх умовах можна отримати весь спектр фруктових вин: столових (сухі) і напівсолодкі, солодкі (десертні) і купажні, вермути і ігристі. Головне, правильно підібрати сировину.

З нерозбавленого фруктового соку можна отримати слабке і дуже кисле вино.

Такий напій іноді роблять в домашніх умовах. Використовують його в кулінарних цілях: кисле вино додають в деякі страви, з нього роблять всіляких маринади і соуси.
до змісту ^

Сухі фруктові вина

Сухе або столове вино не містить цукру, його фортеця до 120. Такий напій має гармонійне поєднання м’якого смаку з кислинкою і легкого фруктового аромату. Плоди з насиченим запахом, наприклад малина, персик, полуниця, для приготування сухих вин не використовуються. Такий сорт вина отримують з яблук, вишень, агрусу, а також з ревеню.
до змісту ^

Солодкі фруктові вина

Десертні або солодкі вина містять велику кількість цукру, вміст алкоголю в таких винах вміст спирту 12 – 17%, цукру – від 16 до 20%.
Смак десертного вина залежить від терміну його дозрівання (витримки).

Варто зазначити, що термін витримки готового напою залежить від плодів, з яких вино зроблено. Десертні напої з вишні, малини, смородини (чорно / червоною / білою), набирають свій смаковий букет вже через два – три тижні. Солодкі вина з агрусу, полуниці (суниці) порадують своїм вишуканим смаком тільки через шість місяців. Горобинове вино набирає свої кращі якості (витримується) протягом року.

Десертне вино, зроблене строго за всіма нормами технологічного процесу, можна зберігати при будь-якій температурі. Такий напій не схильний до винним хвороб, наприклад скисання, він не пліснявіє. Важливо герметично закривати посудину з вином, особливо якщо він зберігається при температурах 150 і вище.
до змісту ^

купажне виноробство

Купажування – змішування винних заготовок різних сортів і культур, додавання в рецептуру додаткових інгредієнтів. Купажні вина дуже популярні, так як відрізняються багатим смаком і оригінальним букетом.

Фруктові напої часто значно виграють, якщо їх виготовили з декількох різних плодів. Купажіруют (змішують) також готові вина.

Операцію купажування проводять в домашніх умовах, щоб поліпшити напій або отримати вино з оригінальним смаком.

Щоб провести купажування самостійно, можна застосувати один з двох способів:

  • Перший. Вичавити з різних плодів сік в окремі ємності. У кожну ємність додати цукор і воду. Потім сусло змішати і забезпечити режим бродіння.
  • Другий. Змішати готові вина. Труднощі полягають в тому, що напій при купажуванні зберігає яскраві нотки кожного з компонентів, що вносить якийсь смакової дисонанс. Для отримання купажних вин з гармонійним смаком і необхідним букетом, напою дає добре вистоятися.

до змісту ^

ароматні вермути

Вермут – особливий сорт купажного десертного вина. В якості додаткових інгредієнтів використовують всілякі настоянки з ароматних, як правило, цілющих трав.

Вермут нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього треба заготовити всі необхідні компоненти: (виноматеріали, трав’яну настоянку, яку наполягають на горілці) і змішати їх. Вермут, як і будь-який купажне вино, перед вживанням повинен настоятися (приблизно 2-3 тижні).

Вживання фруктового вина в невеликих дозах сприяє відновленню сил. Вино має бактерицидну дію, а також має в своєму складі необхідні для організму корисні речовини і вітаміни.