Калійні добрива: Хто ці назви. Значення і застосування калійних добрив

Для правильного, гармонійного розвитку всіх рослин потрібен цілий комплекс життєво необхідних елементів живлення. Один з них калій. Недолік його в грунті допоможуть заповнити калійні добрива, значення і застосування яких важко переоцінити. Але тут потрібно розібратися, адже часто назви калійних добрив змушують дачника втратити голову від їх різноманітності і повністю заплутатися ще до моменту їх купівлі.

Всі ми знаємо три основні макроелементи, без яких рослина рости і розвиватися не будуть ніколи, і своєчасність їх внесення також грає не останню роль. Їх ще називають «три кити родючості». Це азот, фосфор і калій. Важко виділити з них, який елемент важливіше. Відсутність хоча б одного – крах всім надіям на хороший урожай. Про кожному елементі написані цілі томи, а ми сьогодні детально розглянемо тільки один.

Види калійних добрив

Годувати рослини на дачній ділянці потрібно обов’язково. У природі повинен бути баланс у всьому. Рослина за час перебування на грядці забирає з грунту величезна кількість елементів живлення, в тому числі і калій. Вихід – заповнювати його із зовні, за коштами застосування калійних добрив. Спробуємо в них розібратися і дізнаємося, що це таке калійні добрива.

Отримують калійні туки з природних мінеральних солей (сильвініту, Галіт, та ін.) І промислових (шеніту і ін.). Склад готових калійних добрив різний. Вони можуть бути які містять хлор і безхлорні. Так, найвищий вміст хлору в хлористом калії (60%), сернокислом калії (бл. 52%), і найменше в калійної солі (40%).

Хлор, як відомо, досить агресивне речовина, здатне надати згубну дію на рослину, а регулярне його внесення здатне закислити грунт на ділянці. Тому застосування калійних добрив з ним в складі не раціонально використовувати навесні і влітку. Вносити їх можна тільки восени. За зиму хлор вимиється з дощовими і талими водами вниз в більш глибокі шари грунтового горизонту. Щоб уберегти грунт від закисання необхідно перед осіннім їх внесенням обов’язково вносити вапно, яка нейтралізує згубну дію хлору. На легких ґрунтах можна і навесні, хлор швидко профільтрується вниз за профілем.

Особливо чутливі до концентрації хлору культури з родини пасльонових: перці, баклажани, картопля, томати. Під них розумно вибирати безхлорні туки.

Класифікують готові калійні добрива по групах:

  • концентровані;
  • сирі солі. Їх отримують шляхом простого розмелювання калійвмісних руд (сильвініту і каїніт);
  • відхід промисловості.

Кожна з них ділиться на види. Перша – концентровані калійні добрива:

Хлористий калій. Містить 54-62% К2О і хлор. Найвідоміше і поширене добриво. На ринку на його частку з усіх представлених калійних туків припадати 80-90%. Отримують двома різними способами, звідси є серйозні відмінності. У першому випадку, це кристалічна сіль рожево-червоного кольору. Прекрасно розчиняється у воді. Довго зберігатися, не злежується. У другому, дрібнокристалічна сіль, білого, світло – сірого відтінку. Поглинає вологу з повітря, за рахунок чого швидко злежується. Останнім часом подають і гранульованими. Вноситься на будь-яких грунтах, під самі різні рослини, але тільки з осені (15 – 25 гр. / М2).


Калійна сіль. Містить К2О 40-44%. У складі також є хлор. Кристали різнокаліберні білого, рожевого, червоного, сірого, блакитного кольору. Розчинний у воді. Злежується. Прекрасно поводиться на легких ґрунтах. Під осінню оранку. Під плодові та ягідні з осені (25-45 гр. / М2).

Калимагнезия. У складі 26-29% К2О і 8-10% MgO. Дуже дрібнодисперсний сильно запилені порошок брудно – білого – рожевого відтінку або гранули того ж кольору. Розчинний у воді з осадом, не злежується під час зберігання. Дуже ефективне, особливо на легко дисперсних грунтах. Хороша під всі культури як основне добриво і як підгодівля навесні в дозі 20-30 гр. / М2.

Сірчанокислий калій. Немає хлору, але є сірка (18%), що робить його справжньою знахідкою для дачника. Містить 45-50% оксиду калію. Дрібні кристали біло-жовтого відтінку. Прекрасно зберігатися. На порядок дорожче раніше представлених добрив. Воно краще в своєму сегменті. Застосовують в основному під культури, для яких навіть незначна концентрація хлору – вірна загибель. Це виноград, баклажани, томат, картопля, ін. Сірку поважають бобові (квасоля, горох) і хрестоцвіті культури (капуста, редька, ріпа, редис, ін.). Можна вносити і восени під оранку, і в підгодівлі (до 25 гр. / М2).

Поташ. У складі 55% К2О. Немає хлору. Рекомендований під картоплю на кислих грунтах.

Добрива з відходів промисловості

До них відносяться цементний пил і зола.

У першій К2О варіює від 10 до 35%. Являє собою коктейль з великої кількості різних солей, що застосовуються при виробництві цементу, які добре розчиняються у воді і містять До в легкозасвоюваній формі. Містить відносно багато Cl. Має лужне середовище, тому прекрасно підходить для кислих грунтів.

Зола, ж являє собою продукт перегорілих деревних залишків, що має багатий склад з величезної кількості поживних елементів. Особливо високий вміст в ній оксиду калію. Кількість якого сильно варіює, залежно від продукту горіння. І ще у неї є одна перевага – не містить хлор. Під виноград – в першу чергу, власне, як і під будь-яку іншу культуру, в будь-який час: і як основне добриво, і як підгодівля. Здатна подщелачивать кислий грунт, тому що містить ще й багато кальцію. Чудове добриво.

Розглянуті вище, види калійних добрив відносяться до простих форм туків, так як в своєму складі з трьох основних елементів містять тільки калій. Але він може входити і до складу комплексних добрив. В цьому випадку асортимент калійвмісних добрив ставати ширше.

До них відносяться:

  • калійна селітра (KNO3), з вмістом 46% K2O і 13% N. Сіро-біло-жовтого кольору, кристалічної форми. Найчастіше застосовується як підгодівля під овочі, особливо в теплицях;
  • аммофосфатка. Містить оксиду калію 30%, азоту – 4%, 24% фосфору. Справжнє комплексне добриво. Ефективно під будь-яку культуру. В основному внесенні і в якості підгодівлі;
  • нітрофоска. NPK в рівних кількостях. Також можна застосовувати, як і аммофосфатку;
  • ЖКП (рідкі комплексні добрива). Також містять «тройчатку», тільки в рідкій формі і прекрасно підходять під багато культури.Во разі наявності K в складі складних туків, назви калійних добрив містять в своєму складі букву «к» або «ка»

Калійні добрива їх значення і застосування

І трохи про користь. Калій – регулятор найважливіших життєвих процесів. На клітинному рівні він впливає на властивості цитоплазми, на білковий і вуглеводний обміни. Впливає зростання і повноцінність розвитку органів і тканин, особливо він важливий для формування репродуктивних органів, вегетативної маси і кореневої системи. При збалансованому калійному живленні овочеві, квіткові, плодові культури ефективніше поглинають і використовують сонячну енергію. Завдяки цьому поліпшується якість продукції і зростає врожайність, рослина легше переносить недолік вологи, підвищується морозостійкість, стійкість до грибних хвороб, і інших несприятливих факторів. І це далеко не все, на що впливає калій. Тому, вносити калійні добрива під різні культури, важливо і потрібно. Значення калійних добрив тут важко переоцінити.
Внсіть калійні добрива необхідно грамотно, диференційовано, прийнявши до уваги всі вищевикладені характеристики і рекомендації. Тут зовсім не підходить вираз «кашу маслом не зіпсуєш». Тут – то, як раз і важлива, дозування. Тому чітко вивчайте реєстр застосування на упаковці. Перегодувати – значить погубити рослина.

Як і коли вносити калійні добрива

Калійні добрива мають кисле середовище, тому попередньо в грунт потрібно вносити вапно. На чорноземах можна вносити тільки калійні туки. Чорнозем має лужне середовище. Краще засвоюється при внесенні восени під плодові, в цей період наростає, зміцнюється коренева система, рослина готуватися до зими, запасаючись цукрами. У чому і допомагає калій восени.
Під ягідні і овочеві культури, і в основний прийом, заздалегідь готуючи грядки, і в якості підгодівлі без застосування калійних добрив не обійтися. Але культури мають різну потребу і винос калію. Тому бажано б знати це. Як? На жаль, тільки лабораторним шляхом. Так, наприклад, помідори і огірки среднетребовательни до калію і відповідно потрібно усереднювати дози при внесенні, враховуючи тип грунту при цьому. Так на легких ґрунтах, його завжди не вистачає, так як елемент він дуже рухливий і легко вимивається за профілем з ґрунтовими водами і при поливі. На важких – навпаки, поводиться майже як фосфор, перебуваючи в грунті на доступній відстані для кореневої системи рослин.
Просапні культури, такі як, буряк, соняшник, картопля, і овочеві – капуста дуже чуйні на застосування калійних добрив у вигляді підгодівлі. Відрізняються високим виносом його з грунту. Не відстає в цьому плані від них і виноград. Вносити калійні добрива під нього з осені і в вигляді підгодівлі навесні і влітку життєво необхідно для гарної зимівлі і закладки врожаю наступного року.

Оцініть статтю:
Рейтинг: 0/5 – 0
голосів