Калина червона: рецепти на зиму, заготовки, калина в цукрі

Калина червона – унікальна ягода, відома своїми цілющими властивостями: вона має жарознижуючу і протизапальну дію, а жменька калини з медом відмінно знижує тиск. Не варто забувати і про високий вміст вітаміну C – тут його майже в два рази більше, ніж у цитрусових. Калина також є багатим джерелом вітамінів A і E, солей заліза і багатьох інших елементів, необхідних нашому організму.

Зміст:

  • Заготовки з калини на зиму
  • Найпростіший варіант
  • калиновий сік
  • Калинове варення
  • Калинове повидло
  • Калинова пастила
  • Лікувальна сила калини
  • Калина від тиску
  • Калина в косметології
  • висновок

Багато хто порівнює калину за її лікувальним властивостям зі смородиною, однак, на відміну від останньої, вона невибаглива, росте на узліссях лісу і біля водоймищ, спокійно переносить посуху і заморозки. Що й казати, адже саме після заморозків ягоди втрачають свою гіркоту, а це значить, що саме час запасатися ними на зиму.

Заготовки з калини на зиму

Найпростіший варіант

Калина хороша тим, що може досить довгий час зберігатися без спеціальної обробки: для цього досить просто висушити її, розвісивши грона на відкритому повітрі, обов’язково в тіні.

Можна скористатися і духовкою: для цього ягідки потрібно промити, розкласти на деку і висушити при температурі не вище 60 ° C зі злегка відкритими дверцятами. З таких ягід вийде хороший компот.

Альтернатива – упакувати промиті і очищені ягоди в zip-пакети і заморозити, а вже взимку використовувати для більш вишуканих рецептів, будь то соки, варення або навіть пастила.

калиновий сік

Сік з калини – саме те в холодну пору року, коли на всіх фронтах наступає застуда. Є безліч рецептів приготування калинового соку: на цукрі, на меду, цукровому сиропі або взагалі без солодких компонентів, кому як подобається.

У будь-якому випадку перед приготуванням соку слід переконатися, що ягоди добре промиті, а далі вже можуть бути варіанти.

Рецепт калинового соку з цукром

Найпростіший рецепт соку з мінімумом необхідних інгредієнтів. Його приготування не займе багато часу.

  1. Візьміть цукор і ягоди калини з таким розрахунком, щоб на літр соку довелося близько 130 грамів цукру. Передбачити, скільки саме соку вийде з кілограма ягід, досить важко, тому варіюйте кількість цукру в залежності від результату.
  2. Промийте ягоди під краном, видаліть плодоніжки і різне сміття. Помістіть калину в каструлю і проваріть, поки не стане м’якою. На цьому етапі можна також скористатися духовкою або мікрохвильовою піччю. Мета – отримати на виході ягідки, які легко давляться виделкою.
  3. Злийте воду, в якій варилися ягоди, після чого роздавите їх виделкою і протріть через сито. Одержаний сік залиште на три години.
  4. Зважте сік, щоб визначити, скільки цукру необхідно. Всипте цукор.
  5. Прогрійте сік на слабкому вогні до розчинення цукру, процідіть і розлийте по попередньо стерилізованим банкам.

Рецепт калинового соку з медом

Об’єднати в одному напої корисні властивості і смакові якості калини і меду – цікава ідея, адже солодкість меду краде легку гіркоту калинових ягід і надає соку деяку пікантність.

Крім того, калина з медом – це відмінний засіб для профілактики і лікування гіпертонії.

  1. Візьміть очищені від плодоніжок ягоди калини і воду в розрахунку 1 кг ягід на 1 склянку води. Меду беріть за смаком – досить пари ложок, але можна додати і більше.
  2. Промиті ягоди ошпарьтеокропом, вичавіть сік будь-яким способом (можна протерти через сито або скористатися соковижималкою).
  3. Додайте в готовий сік воду і мед, добре перемішайте.
  4. Прогрійте на плиті і розлийте по стерилізованим банкам.

Калинове варення

Хто не любить взимку поласувати варенням? Однак варення з калини – рідкісний гість на столах більшості людей. Це, звичайно, даремно: калинове варення не тільки смачне, але ще й корисне (як би банально не звучала ця формула), особливо якщо приготовлено холодним способом, адже це дозволяє зберегти ще більше важливих мікроелементів.

До речі, в варення з калини можна додавати і інші інгредієнти: наприклад, апельсин або гарбуз.

Класичний рецепт калинового варення

Цей спосіб по праву можна назвати класичним, адже саме за таким рецептом ягоди калини варять століттями. У готовому продукті залишаються ягідки – це додає варення особливу структуру.

Для того щоб приготувати варення (а точніше – джем) без кісточок, необхідно протерти калину через сито перед тим, як додавати в сироп. Пізніше кісточки можна теж пустити у виробництво – наприклад, приготувати з них чудовий калиновий кави.

  1. Для приготування класичного варення візьміть кілограм ягід, приблизно стільки ж цукру і стакан води.
  2. Ягоди промийте і переберіть, позбудьтеся від плодоніжок і іншого сміття, а самі ягоди запечіть в духовці до м’якості.
  3. Приготуйте сироп, з’єднавши кілограм цукру зі склянкою води. Прокип’ятіть до прозорості.
  4. До закипілої сиропу додайте розм’якшені ягоди і варіть близько півгодини, постійно помішуючи. Залиште на шосту годину або на ніч.
  5. На наступний день продовжуйте варіння, періодично знімаючи пінку, поки варення не загусне – це значить, що воно готове. Гарячим розлийте по банках і закутайте в рушник.

Рецепт калинового варення без варіння

Варіант для тих, хто прагне зберегти справжній смак ягід і всі корисні речовини, які в них містяться. Саме в такому вигляді калина найбільш корисна при простудних захворюваннях – а взимку це дуже актуально.

  1. Візьміть одну частину калини і одну частину цукрового піску. За бажанням кількість цукру можна збільшити.
  2. Ягоди промийте і дайте їм підсохнути на паперовому рушнику. Потім переберіть, позбавляючись від гілочок і пошкоджених ягід.
  3. Калину перетріть з допомогою «толкушки» для пюре або дерев’яної качалки, в процесі частинами всипте цукор. Також можна скористатися м’ясорубкою.
  4. Дайте суміші постояти близько півгодини при кімнатній температурі – саме стільки часу потрібно для повного розчинення цукру. Потім розкладіть по стерилізованим банкам. Зберігайте в холодильнику.

Рецепт калинового варення з гарбузом

  1. Візьміть калину, гарбузову м’якоть і цукровий пісок в співвідношенні 1: 1: 2.
  2. Ретельно промиті ягоди ошпарьте і протріть через металеве сито.
  3. Гарбуз очистіть і наріжте кубиками.
  4. В емальовану каструлю налийте трохи води, опустіть туди гарбуз (вода повинна якраз покривати шматочки) і тушкуйте до м’якості.
  5. Готовий гарбуз пробийте блендером до стану пюре.
  6. Гарбузове пюре змішайте з протертою калиною, доведіть до кипіння і частинами всипте цукор, безперервно помішуючи. Кип’ятіть близько години на слабкому вогні.
  7. Варення розлийте по стерилізованим банкам.

Рецепт яблучно-калинового варення

Замість гарбуза можна використовувати і яблука, а також цитрусові і навіть горобину (рецепти нижче). Такі заготовки сподобаються тим, хто не шанує продукти з калини в чистому вигляді, а на солодкі страви з гарбуза дивиться з побоюванням.

  1. Візьміть калину, яблука і цукровий пісок в співвідношенні 1: 3,5: 3,5, а також півтори склянки води.
  2. Ягоди протріть через металеве сито або пропустіть через соковижималку. Макуха можна утилізувати або використовувати для компоту.
  3. Яблука очистіть і поріжте на часточки. Видаліть кісточки.
  4. Очищені яблука складіть в широку емальовану каструлю або таз, додайте воду і цукор.
  5. Варіть на слабкому вогні, помішуючи, до розчинення цукру, потім дайте постояти при кімнатній температурі.
  6. В охолоджену суміш влийте калиновий сік і варіть до загустіння. Розлийте по стерилізованим банкам.

Рецепт калинового варення з апельсинами

  1. Візьміть ягоди і цукор в пропорції 1: 1,5 і кілька апельсинів за смаком. Цитрусові можна відправити в варення прямо з цедрою: це додасть йому приємну гірчинку. Якщо в апельсині трапляються насіння, не забудьте їх витягти.
  2. Промиті і перебрані ягоди калини пюріруйте в блендері.
  3. Всипте цукор в ягідне пюре, гарненько перемішуючи. Дайте цукру розчинитися при кімнатній температурі.
  4. Апельсини подрібніть будь-яким способом: можна нарізати на четвертинки, на часточки або так само пюрировать в блендері.
  5. Ягідне пюре змішайте з апельсинами і розкладіть по банках.

Рецепт калинового варення з ваніллю і лимоном

  1. Візьміть по одній частині калини, цукрового піску і води, а також лимон і екстракт ванілі. При відсутності екстракту можна скористатися ванільним цукром або ваніліном.
  2. Калину переберіть і промийте під сольовим розчином (1 столова ложка кухонної солі на літр води).
  3. Приготуйте сироп з води і цукру, доведіть до кипіння, а потім всипте туди ягоди і залиште на ніч.
  4. Лимон очистіть від цедри і вичавте з нього сік.
  5. Витягніть ягоди з цукрового сиропу, додайте в нього цедру і доведіть суміш до кипіння.
  6. Кип’ятіть сироп близько п’яти хвилин, а потім процідіть через сито.
  7. В окремому посуді з’єднайте ягоди і сироп, суміш прогрійте на слабкому вогні близько восьми хвилин.
  8. Дайте суміші охолонути при кімнатній температурі близько трьох-чотирьох годин.
  9. Як тільки сироп з ягодами охолов, знову доведіть його до кипіння і варіть до готовності.
  10. В самому кінці влийте лимонний сік і ванільний екстракт, добре перемішайте.
  11. Розлийте готове варення по банкам.

Рецепт калинового варення з горобини

  1. Візьміть калину, горобину і цукровий пісок в пропорції 1: 1,5: 2,5, а також склянку води.
  2. Горобину і калину очистіть від гілочок, переберіть, видаляючи зіпсовані і пошкоджені ягоди і різне сміття, промийте під краном.
  3. Помістіть ягоди в окремі ємності і замочіть у воді на добу, потім процідіть.
  4. Ягоди змішайте в емальованій каструлі або тазу, всипте цукор.
  5. Проваріть суміш протягом семи хвилин, дайте постояти 6 годин, повторіть, в третій раз варіть до густоти, періодично знімаючи пінку. Розлийте по банках.

Калинове повидло

Слово «повидло» навіває спогади про дитинство, і відразу хочеться повернутися в це безтурботний час. Цього зробити, на жаль, не можна, але можна приготувати дуже смачне калинове повидло, рецепт якого дуже простий. Знадобляться для цього всього лише калина і цукор в пропорції 1,5: 1. Більше нічого не потрібно: з желирование прекрасно впорається міститься в ягодах пектин.

рецепт повидла

  1. Ягоди переберіть, очистіть від плодоніжок і ретельно промийте.
  2. Помістіть все в об’ємну емальовану каструлю, додайте води і варіть на слабкому вогні до тих пір, поки ягідки не стануть м’якими.
  3. Ягоди протріть через сито, всипте цукор, масу перемішайте і кип’ятіть протягом п’яти хвилин.
  4. Розлийте майбутнє повидло в невисокі банки з широким горлом і дайте повністю охолонути.

Калинова пастила

Щоб приготувати цей чудовий десерт до чаю, потрібно калина, цукор і лимонна кислота. З калини необхідно віджати сік і уварити його до пюре, після чого всипати цукор і лимонну кислоту і варити на невеликому вогні до тих пір, поки маса не стане дуже густою. Отриману масу акуратно перекласти на деко, попередньо вистелений папером для випічки і змащений маслом. Готовність пастили визначати по тому, як легко вона відходить від паперу.

Лікувальна сила калини

Не варто забувати, що калина славиться своїми цілющими властивостями. Ягоду використовують для лікування застуди та гіпертонії, в косметології – для боротьби з недосконалостями шкіри обличчя.

Калина від тиску

Для профілактики підвищеного тиску рекомендується вживати калину з медом. Добре підійде запропонований раніше рецепт калинового соку на меду. Ще можна додавати мед в компоти і морси, а можна заготовити на зиму медово-калиновий настоянку.

рецепт настоянки

  1. Візьміть кілограм калини, меду і коньяку (або горілки) по 500 мл.
  2. Ягідки переберіть, вимийте і пам’ятайте руками.
  3. Додайте мед, перемішайте і викладіть суміш у трилітрову банку, залийте горілкою або коньяком.
  4. Приберіть в темне місце на місяць.

Калина в косметології

Якщо закінчилися банки і місце в погребі, а калини ще дуже багато, не варто засмучуватися! Ця прекрасна ягода знайшла застосування не тільки в кулінарії, але ще і в косметології. Свіжий сік ягід можна використовувати для протирання жирної шкіри обличчя, що дозволить зменшити блиск і впоратися з висипом вугрів. Крім того, калина є відмінним помічником в боротьбі з родимками і пігментними плямами: що містяться в ній компоненти сприяють відбілюванню шкіри. Особливо ефективні маски з яєчним білком в пропорції 1: 1, які застосовують щодня по півгодини. Курс процедур триває 15 днів.

висновок

Калина – ягода для багатьох загадкова. Вона росте всюди, але мало хто наважується зробити з неї закрутки на зиму. Причина в тому, що на смак вона дуже гірка. З цим, однак, легко впоратися, адже збирати її слід вже після заморозків, коли гіркота зменшується і замість нестачі стає перевагою.

Варіантів того, як заготовлювати калину на зиму, досить багато: з ягід можна приготувати сік, варення, повидло або пастилу, можна висушити на свіжому повітрі або заморозити – буде в будь-якому випадку дуже смачно, а заморожені ягоди в майбутньому стануть в нагоді для більш вишуканих страв. Заготовки можна використовувати і в лікувальних цілях – наприклад, при застуді або високому тиску.