Коптильня циліндрична – особливості та принципи використання

Копчення називають тип теплової обробки, який підсилює аромат продуктів і надає консервирующее вплив. Існує холодне і гаряче копчення. У даній статті мова піде про циліндричної коптильні, яка використовується для гарячого типу копчення, про її характеристиках і функціональні можливості.

Циліндричний вид коптилень призначений для гарячого копчення м’яса, сала, риби в домашніх умовах.

Одним з головних особливостей коптильні є корисність і натуральність приготованих в ній продуктів.

характеристики конструкції

Коптильня являє собою круглу основу з підпорою, на яку нагвинчується циліндрична металева кришка. Конструкція також має піддон для збору жиру, за допомогою якого жир з продуктів не потрапляє на вугілля. Герметизацію забезпечує негорючий азбестовий шнур. При виготовленні циліндричної коптильні використовують нержавіючу сталь. Залежно від розміру, бувають апарати на одну і на дві конфорки.

Коптильню можна підвішувати на спеціальні плечики або ставити на піддон. Для зручності розміщення продуктів, в коптильні використовують сітку для копчення.

В якості палива рекомендовано використовувати тріски листяних порід: бук, дуб, вільха, ясен, осика, фруктові. Вільха здатна надати копченостям гірчинку і терпкий аромат. При копченні варто звернути увагу на величину тріски, вона повинна бути не надто дрібної і не дуже великою.

особливості використання

Використання циліндричної коптильні дозволяє прокапчівать продукти як в домашніх умовах, так і на дачі. Будинки це можна робити на електричній, газовій плиті, на дачі – на відкритому вогні або вугіллі. Температура виставляється згідно готується продукту.

Коптильня циліндрична для домашнього копчення дуже компактна, має невелику вагу і легко збирається-розбирається. Всі функції прості і елементарні, тому використання не вимагає особливих навичок і знань.

Як побудувати своїми руками піч коптильню з цегли

Принцип роботи

У ємність на дно поміщається тріска, наверх встановлюється піддон для відводу жиру, потім розміщується підготовлене для копчення м’ясо або риба.

Після коптильня герметично накривається кришкою і поміщається на плиту на слабкий вогонь.

Після того, як тріска починає тліти, резервуар наповнюється димом і за рахунок гарячого повітря продукти доходять до готовності.

Циліндрична коптильня своїми руками

Коптильню з нержавійки цілком реально виготовити власними руками. Для цього буде потрібно металевий циліндр з кришкою (відро, казан бак і т.п.), обов’язково з міцної сталі. Кришка повинна бути масивною і закриватися герметично. Якщо кришка не буде щільно закрита, тирса замість тління будуть горіти, що зіпсує заготовлені для копчення продукти. Герметизація також забезпечує неможливість попадання диму в кімнату. Внизу потрібно встановити пристосування для стікання жиру – низьку каструлю, наприклад. На останньому етапі робляться кріплення для гачків.

Після того, як апарат готовий, можна скласти в нього всі необхідні продукти і ставити на плиту. У циліндричної коптильні і м’ясо і риба виходять м’якими і соковитими.

Завдяки такій досить нескладною конструкції, можна буде завжди порадувати близьких смачною і натуральною їжею, без добавок і домішок. Будова дозволяє брати коптильню з собою на відпочинок, природу або дачу.