Перепелиці, розведення і годування в домашніх умовах, основні правила та поради

Можливість розведення перепілок в домашніх умовах приваблює багатьох птахівників-любителів. Дієтичне м’ясо, яйця не тільки урізноманітнюють сімейний раціон, але і затребувані у цінителів натуральних домашніх продуктів, готових платити непогані гроші навіть за перепелячий послід, який є ефективним добривом.

Все це говорить про розведення перепілок в домашніх умовах як про перспективний і прибутковому справі.

З чого почати розведення перепілок

В першу чергу необхідно відповісти на питання: «Чи вигідно чи ні розведення перепелів в домашніх умовах?».

До переваг розведення перепілок можна віднести невеликі стартові витрати.

До переваг перепелиного бізнесу відносяться:

  • низька заповненість ринку перепелиними яйцями, м’ясом, при досить стійкий попит;
  • попит серед садівників на послід перепілок;
  • невеликі стартові витрати на покупку молодняка, обладнання приміщення, інкубатора;
  • висока рентабельність і швидка окупність (рентабельність становить 73-75%, стартові вкладення окупаються через 2-2,5 місяці);
  • технологічна простота утримання, годівлі, догляду, доступна навіть початківцям птахівникам.

До недоліків можна віднести тимчасові витрати на догляд за птицею, неможливість тривалих поїздок.

Зваживши шанси, визначившись з напрямком (м’ясне, яєчне, м’ясо-яєчне), склавши бізнес-план, можна приступити до підбору молодняка для домашньої птахоферми.

До недоліків можна віднести тимчасові витрати на догляд за птицею.

Вибираємо кращу породу

Всі відомі породи домашніх перепелів ведуть свій родовід від птахів, виведених японськими селекціонерами. Існує шість порід, і більше 60 підвидів використовуваних для домашнього розведення. Зупинимося на найбільш підходящих породах перепілок для домашнього розведення.

Японські (німі) перепела

Вохристо-коричневого забарвлення. Тельці злегка витягнуте, крильця і ??хвостики короткі. У півників грудки однотонні, у курочок на світло-сірих грудках чорні вкраплення.

Порода яєчна. Курочки відкладають яйця, що важать 9-10 г, круглий рік. Відкладати їх вони починають через 40-60 днів після вилуплення. Несучість до 300 штук на рік. Жива вага півників 150 г, курочок 180 м

На фото японський (німий) перепел.

Невибагливі в утриманні, годівлі, що не сприйнятливі до багатьох захворювань. Виживання пташенят 80-90%. Як декоративних птахів виведені кольорові підвиди: білий (Лотос), коричневий або сірий з білою грудкою (Туредо), золотистий (Махуріон).

мармурові перепела

Виведено на основі японських, є їх підвидом. Світло-сірі, рожево-сірі з мармуровим візерунком птиці, яєчного типу. Відкладають до 280 яєць на рік. Їх маса 9-11 м За вагою мармурові перепели, практично не відрізняються від японських родичів.

Білі англійські (британські)

Одна з найпопулярніших порід м’ясо-яєчного напрямку. Забарвлення птахів білий, іноді зустрічаються птиці з чорними пір’їнками на голові, очі темні. Самки починають нестися на 40-42 день життя. За рік вони відкладають 260-280 яєць масою до 11 г. Вага півників 150-160 г, перепілок 170-190 м

На фото білий англійський (британський) перепел.

Відрізняються малим споживанням корму, високу життєздатність молодняку ??- до 75%.

Чорні (коричневі) англійські (британські)

Розлучаються заради яєць і в якості декоративної породи. Колір оперення від чорного з шоколадним відливом до вохристо-коричневого. На промислових птахофабриках міститися рідко через уповільненої статевого дозрівання і набору ваги. Відкладати яйця починають на 60-70 день після народження.

Вага курочок до 200 г, півників до 170 м Несучість висока – до 280 яєць вагою 9-11 м Через темного кольору оперення товарний вигляд тушки гірше, ніж у більш світлих порід. Виживання 70-75%.

смокінгову перепела

Кохані птахівниками за ефектне двокольорове оперення. Верхня частина коричнево-шоколадна, частина голови, шия, грудка, черевце, часто частина крилець – білосніжні. Відносяться до м’ясо-яєчного напрямку. Важать самі 160-180 г, а самці 140-160 м Яєць приносять до 80 штук на рік. Яйця масою до 11 р

На фото три смокінгову перепілки.

Маньчжурські золотисті (фенікс)

Відносяться до м’ясного типу. Важать курочки 300 г, півники 150-200 г. Відкладають до 200 великих яєць на рік. Їх вага може досягати 16 м Оперення золотисто-піщаної забарвлення. Тушка відрізняється привабливим товарним виглядом.

Естонські перепела (кайтаверс)

Одна з найпоширеніших порід на промислових птахофермах. Кайтаверси рідко хворіють, відрізняються спокійним темпераментом, плодовитістю, високою виживаність пташенят. Напрямок породи – яєчне. Перепелиці несуть до 300 яєць на рік, вагою 11-12 г. Вага півнів 170 г, курей – 200 г.

фараони

Зовні перепела породи Фараон схожі на японських перепілок, але більші. Відносяться до м’ясного напрямку. Відкладати яйця починають пізно, на 50-60 день від дня вилуплення. За рік несуть до 220 яєць, вагою від 12 г. Жива маса півників 200-265 г, курочок 240-350 м

На фото перепілки породи Фараон.

Деякі особини досягають ваги в 500 г, але це трапляється дуже рідко. Виживання молодняку ??до 90%.

Важливо. В Європейських країнах, США, Канаді, Австралії поширені техаські білі (альбіноси) бройлери, австралійські жовто-коричневі (золотисті), віргінські, каліфорнійські, китайські перепела, поки не отримали у нас широкого поширення.

Купівля молодняку

При покупці молодняка слід враховувати, що курочок має бути більше ніж півників.

Відмінні статеві ознаки у птахів формуються в місячному віці:

  • більш світле забарвлення дзьоба у самочок;
  • у курочок колір пуху навколо клоаки сіро-синій, відсутня клоакальная заліза;
  • у самців яскраво виражена, щільна рожева клоакальная заліза, при натисканні залоза виділяє рідкий пінистий білуватий секрет;
  • після заміни мозок курчат оперення самці темніше самочок;
  • півники всіх порід легше курей на 20-25%.

Півників завжди має бути менше, ніж самочок.

Годування в домашніх умовах

Розведення і годування перепілки вимагає ретельного дотримання правил. Раціон повинен бути збалансованим, містити необхідні мікроелементи та поживні речовини.

Кормові суміші та комбікорм для перепелів обов’язково містять зерно, вітамінні добавки, мікроелементи, білок. Кращими кормами вважаються суміші містять сою, кукурудзу, люцерну. Японці годують птицю сумішшю з рівних частин подрібненого рису і рибних відходів.

У продажу є промислові комбікорми для перепелів (ПК 1, ПК 2-1, ПК 2-2, ПК 4, ПК 5, ПК 6).

Корми містять в різних поєднаннях:

Раціон перепілок повинен бути збалансованим.

  • зерно (кукурудза, пшениця, ячмінь);
  • шрот (соняшник, соя);
  • висівки пшеничні;
  • рибну і кісткову муку;
  • тваринні жири;
  • сіль кухонну;
  • фосфати, крейда, черепашник;
  • лізин;
  • кормові дріжджі.

Норма промислових комбікормів – 27 г на одну голову на добу.

Промислові корми для перепелів можна замінити на корми з високим відсотком протеїну для інших домашніх птахів, приготувати в домашніх умовах самостійно з зерна, овочевих і фруктово-ягідних відходів.

У відходах не повинно бути твердою лушпиння. Їх проварюють не менше 50 хвилин, подрібнюють в кашку, додають порошок з яєчної шкаралупи.

Можна самостійно приготувати аналоги промислових кормів:

  1. Кілограм пшениці змішують з 100 г ячмінного і 400 г кукурудзяного зерна. Зерно попередньо дрібно подрібнюють. В отриманий мікс вводять? чайної ложки кісткового борошна,? чайної ложки солі, одну чайну ложку нерафінованої соняшникової олії.
  2. Змішують 700 г кукурудзяного зерна, 400 г пшениці, 100 г гороху (квасолі, бобів), по одній чайній ложці солі, крейди, порошку черепашнику і соняшникової олії. Перемішують з водою до кашоподібного стану.

Можна придбати готовий комбікорм для перепілок або зробити його самостійно.

Приготованого по цих рецептах корми вистачає однієї птиці на півтора місяця. Годують птицю 2-3 рази на день в один і той же час. Перепілки забезпечують постійний доступ до свіжої чистої води.

Догляд та утримання будинку

Завдяки невеликим розмірам і можливості щільного поселення, невелике поголів’я перепелів можна утримувати навіть в умовах квартири. На стандартній триметрової утепленій лоджії можна виростити до 400 голів.

У «квартирних» умовах можна скористатися клітинами для співочих птахів, папуг. У спорудженні розміром 30х40 см уживаються 4-5 пташок. На балконі можна встановити клітинну батарею з окремих клітин на 30 голів розміром 75 35 см, висотою 25 см. Жердинки не роблять, підлогу покривають папером або шаром піску. Щоб уникнути неприємного запаху підстилку міняють щодня.

Перепілок містять в спеціально обладнаних клітках.

Курочкам не потрібні гнізда, перепілки відкладають яйця прямо на підлогу в один час. Яйця відразу виймають, інакше птиці їх розчавлять.

Клітини можна зміцнити в житло на стінах або підставках в спокійному місці з помірним освітленням. Якщо на птахів падає пряме сонячне світло, вони стають агресивними, забіякуватими.

Тривалість світлового дня 12-16 годин. Для освітлення використовують 40-50 ватні лампи розжарювання. У приміщенні підтримують температуру не менше + 20 ° C, вологість повітря 60-70%.

Перепілки необхідний доступ свіжого повітря. Доступ повітря розраховують з норми: 1,5 – 5 м? / Год на 1 кг птахів. Варто враховувати, що птахи дуже бояться протягів.

Догляд, годування, включення додаткового освітлення здійснюють згідно з режимом.

Перепели ростуть швидко. Набір ваги закінчується, як правило, на 56 день. Птицю, що вирощується на м’ясо, забивають у віці 56-63 днів.

Важливо. У домашніх умовах декоративні і яєчні птахи можуть прожити до 10 років.

Інкубація перепелиних яєць

Для отримання інкубаційних яєць дотримуються співвідношення 2-4 півника на одну курочку. Переважно окремо містити самців і самок, підсаджуючи курей до півнів для спарювання на півгодини. При роздільному змісті відсоток успішного запліднення зростає до 80-90%.

Найбільш продуктивними вважаються перепелиці у віці 2,5-7 місяців. Через три місяці використання їх замінюють на більш молодих особин.

Пташенята перепілок вилуплюються в інкубаторі на 17 добу після закладки яєць.

Для інкубатора відбирають яйця правильної форми, вагою 9-11 г у яєчних, 12-16 г у м’ясних порід. У яєць повинна бути чиста гладка шкаралупа без вапняного наросту і помірна пігментація. Перед закладанням яйця перевіряють на овоскопі. Відібрані яйця не повинні лежати більше тижня.

Для виведення перепелів використовують інкубатори для домашньої птиці. Яйця розміщують вертикально, тупим кінцем вгору і витримують 17 діб.

У перші 12 діб дотримуються температури в + 37,7 ° C, вологості повітря 56-60%. На 13-у добу знижують температуру до + 37,2 ° C, а вологість підвищують до 67-70%). На 17-ту добу пташенята вилуплюються. Як правило, вилуплення відбувається масово, дружно. Поодинокі пташенята можуть відстати від виводка на 1-2 дня.

Вилуплення перепелят відбувається масово, дружно.

Важливо. Яєчні лотки перевертають 6-8 разів за добу.

Чому перепілки не несуть яйця в домашніх умовах

Існує кілька причин по яким птахи перестають нести яйця:

  • неправильний світловий і температурний режим;
  • погане харчування, незбалансовані корми;
  • перехід на інший вид корму;
  • перенаселеність клітини;
  • стрес, викликаний транспортуванням;
  • пересадкою молодняку ??в клітини з дорослими птахами;
  • хвороби, травми, старіння.

Здоров’я перепілок та основні хвороби

Поширений стійкий міф, що перепела, володіючи високою температурою тіла, практично не хворіють.

Перепелиці можуть страждати від паразитів, інфекційного кон’юнктивіту, водянки.

Однак птиці схильні до деяких захворювань:

  • інфекційний кон’юнктивіт;
  • хвороба Ньюкасла (атипова чума);
  • перепелина віспа;
  • водянка;
  • алопеція;
  • харчові отруєння (порушення сольового балансу, деформація шкаралупи).

Нерідко птахам докучають паразити: пухопероедами (воші), червоні, північні пташині, лускаті кліщі, клопи.

Важливо. Перепели в процесі відгодівлі можуть заразитися сальмонельозом.

При перших ознаках хвороби необхідно звернутися до ветеринарної служби.

Перш, ніж прочитати відгуки, пропонуємо подивитися відеоролик про зміст і розведення перепілок в домашніх умовах.

Відгуки від фермерів

Марк Петрович. Спочатку недовірливо поставився до ідеї сина розводити перепелів на балконі. Завели для початку 50 птахів. Через рік у нас стало майже 100 перепелочек. Спочатку розводили тільки для себе, зараз продаємо сусідам і знайомим. Роздаємо родичам. Подумуємо про розширення і будівництво курятника на дачній ділянці.

Інна Іванівна. П’ять років розводжу перепілок. Домовилася з дорогим рестораном, вони у мене все споро забирають. Іноді собі нічого не залишається. На мій подив, сусіди випрошують послід, навіть готові платити. Виявляється послід – краще екологічно чисте добриво. Віддаю їм послід просто так. Мені не шкода. А забивати пташок шкода. Однак звикаєш.