Пронос (діарея). Кріпить їжа

Непереносимість лактози – часта причина проносу (діареї)

Телереклама часто демонструє потішного бідолаху, який в самий невідповідний момент стрімголов мчить до туалету. Це не так смішно, коли в головній ролі виступаєте ви самі, зі спазмами в животі, який до того ж вирує і здувається, – звичайний букет при розладі травлення.

Пронос, або по-науковому діарея, може викликатися інфекційним запаленням кишечника (наприклад, при дизентерії, холері, сальмонельозі). Крім того, деякі харчові продукти, наприклад горох, молоко, мед, замінники цукру, жирна і смажена їжа, не завжди до кінця перетравлюються і стають живильним матеріалом для нормальної мікрофлори товстої кишки, де вони зброджуються з виділенням кислот і газів. У будь-якому випадку порушується всмоктування води, і в результаті ми виділяємо рідкий стілець, який до того ж з працею можемо утримати всередині.

На щастя, пронос (діарея) зазвичай проходить за день-два без лікування. Однак, якщо він затягується, ми втрачаємо дуже багато рідини з розчиненими в ній солями. Порушується водно-мінеральний баланс організму в цілому, а це негативно позначається на артеріальному тиску, м’язових скороченнях, роботі серця, мозку. Щоб цього не сталося, лікарі рекомендують пити при проносі більше рідини:

  • мінеральна вода без газу;
  • гранатовий, чорничний сік, сік айви або червоної горобини;
  • рисовий або картопляний відвар;
  • компоти з сухофруктів (не солодкі);
  • киселі;
  • потужний не солодкий чай.

Пити рідини потрібно не залпом, а маленькими ковтками.

Поки травлення не стабілізована, бажано їсти найлегшу для засвоєння їжу, намагаючись зайвий раз не дратувати і так засмиканий товсту кишку. Додатковий плюс такого меню – багатство клітковиною, що грає в травному тракті роль губки і в результаті закріплює стілець. Яблучна шкірка, наприклад, містить пектини, що входять до складу таблеток для лікування розладів кишечника.

Харчування при діареї (проносі):

Профілактика діареї – питання особливе. Застрахуватися від вражаючих кишечник мікробів важко, але можна, якщо дотримуватися общегигиенические правила. Гірше, якщо ви ставитеся до мільйонів людей, що погано переносять ті чи інші харчові продукти. Тоді треба уважно стежити за тим, що їси.

непереносимість лактози

Багатьох людей може пронести від склянки молока. Всі ми вигодувані цим продуктом, проте з віком приблизно у половини жителів землі знижується активність кишкового ферменту лактази, який необхідний для перетравлення молочного цукру – лактози. Вона не всмоктується, а бродить у нас в животі, створюючи проблеми.

Непереносимість лактози – часта причина проносу (діареї). Це серйозна незручність, оскільки багато продуктів включають молоко, а більшість людей про це навіть не здогадуються.

Якщо ви часто страждаєте проносом, підозрюєте, що винувато молоко, але не впевнені, поставте такий досвід. Уникай ті протягом тижня будь-яких молочних продуктів, поки травлення не стабілізується. Потім випийте підряд дві склянки молока. Якщо лактоза вашому кишечнику не по зубах, він дуже скоро про це голосно заявить.

Втім, навіть при непереносимості цього цукру повністю відмовлятися від молочного не варто. Вчені з університету Міннесоти довели, що стакан молока в більшості випадків проблем не викликає. Допустимі і невеликі порції сиру та інших кисломолочних продуктів.

Крім того, багато хто не переносять лактозу люди можуть спокійно їсти йогурт, тому що в ньому цей цукор вже майже повністю сброжен бактеріями в процесі виробництва.

Вино при проносі (діареї)

Задовго до появи пепто-бісмол стародавні греки заспокоювали кишечник вином. Зараз вчені вважають це ефективним засобом від «проносу мандрівників» – звичайного явища у людини, що потрапила в країну з незвичною їжею.

Вчені з Гонолулу обробляли викликають діарею бактерій червоним, білим вином або саліцилатом вісмуту (активною речовиною пепто- бісмол). Виявилося, що будь-яке вино вбиває їх не гірше патентованого ліки, причому, якщо і те, і інше розбавити, то традиційний напій навіть ефективніше.

Хоча результати багатообіцяючі, рекомендувати при проносі вино без додаткових досліджень зарано (і воно напевно не замінить антибіотиків, якщо у вас кишкова інфекція). Якщо не терпиться випробувати старовинне засіб, одного стакана, мабуть, досить. У Гонолулу терапевтичну дозу визначили на рівні 180 мл.

солодке проносне

Гарячий чай з медом зігріває в зимовий день краще полуденного сонця. Але деяких невеликий перебір цього солодкого напою не випускає з туалету. Справа в тому, що мед і фруктові соки містять цукор фруктозу. Не всі її добре перетравлюють. Потрапивши в товсту кишку, фруктоза починає там бродити, і виникають проблеми.

Чутливість до фруктовому цукру у людей різна. Деяких проносить від трьох чайних ложок меду (в ньому небезпечної речовини найбільше), інших – від півтора. Аналогічна історія з фруктовими соками. Правда, тут ризик виникає при дозах, вимірюваних склянками в добу.

Якщо ви страждаєте від виникає з незрозумілих причин проносу, утримайтеся деякий час від меду і фруктових соків. Потім поступово підвищуйте їх дози. Зрештою ви емпірично визначте кількість, яким зможете насолоджуватися, не відчуваючи дискомфорту.

штучні проблеми

Іноді для проносу досить навіть не з’їсти, а просто пожувати. Жувальна гумка і льодяники без цукру часто містять сорбіт – штучний підсолоджувач, погано засвоюється організмом. Картина стандартна: речовина сбраживается мікрофлорою товстої кишки, а звідси гази, спазми і рідкий стілець.

Пронос можуть спровокувати якісь 5 г сорбіту – доза, яку отримуєш, зжувавши 2,5 упаковки гумки без цукру. Якщо є підозра, що проблема пов’язана саме з нею, переходите на стандартні сорти або просто жуйте її поменше.

Поради туристам на відпочинку від проносу (діареї)

Цілий рік мріючи про екзотичній подорожі, найменше хочеш провести його в туалеті. На жаль, це доля багатьох туристів. Згідно з опитуваннями, 30-40% мандрівників, які потрапили в країни, де загальний рівень гігієни нижче, ніж в їх власних країнах, мучаться проносом.

Перше правило – пити за кордоном тільки пляшкову воду, тому що у водопровідній можуть бути бактерії. Ось ще кілька корисних порад.

Обійдіть без лазаньї. Звичайна причина проносу – ресторанні страви, приготовані заздалегідь, а потім розігріті спеціально для вас. Остерігайтеся, наприклад, лазаньї, мусака і тому подібних запіканок, які чекають клієнта на величезних листах і встигають до вашого приходу заселитися бактеріями. Їжте те, що готують на замовлення і подають гарячим.

Обережніше з рослинами. Будь-які подані вам дари саду та городу можуть бути вимиті в брудній воді. Ризик проносу знизиться, якщо не їсти сирих овочів, а фрукти, включаючи яблука і груші, чистити.

Молоко – телятам. За кордоном краще обійтися без молочного. Будь-які місцеві продукти цього типу, включаючи сири, можуть виявитися непастеризованого, т. Е. Утримувати величезну кількість бактерій.