Шаролє порода корів: докладний опис, характеристика, удойность і фото

Мрією будь-якого фермера є порода корів, що поєднує в собі велику масу тіла, плодючість і достатню кількість молока. Ідеальний вибір для цих цілей – порода корів Шаролє, в якій найбільш вдало поєднуються всі ці якості.

Історія виникнення породи

Своє красиве ім’я порода корів Шаролє отримала від французького графства, в якому була виведена в 1773 році. Порода виведена шляхом відбору і вдосконалення місцевих строкатих корів. Спочатку їх схрещували з коровами породи симентал. У 19 столітті вдосконалення породи шароле було продовжено схрещуванням з шортгорнская худобою. Але пізніше від цієї ідеї відмовилися і продовжили селекційні роботи методом чистопородного схрещування.

Метою селекціонерів було задоволення попиту на пісне м’ясо. На породні якості вплинули саме вимоги споживача. Корови шароле повинні були швидко набирати м’язову масу без утворення жирових прошарків.

Шаролезька порода корів в якості окремої породи була затверджена в 1855 році, а в 1864 році була створена спеціальна племінна книга. Але на цьому селекційні експерименти не були закінчені. Починаючи з 20-х років минулого століття, роботи по отриманню породи з швидким набором маси тіла були продовжені. Корів Шаролє для цих цілей почали схрещувати з сімметаламі і шортгонской породою. Вибиралися особини з видатними розмірами тіла, міцними м’язами і максимальними показниками інтенсивності росту.

Результатом селекції з’явилася порода м’ясного напряму Шаролє, яка швидко завоювала популярність і в даний час розлучається в 50 країнах світу. У кожній країні склалася власна різновид породи. Основне поголів’я зосереджено в європейських країнах. У Франції кількість особин цієї породи близько 2 мільйонів.

До Росії корови породи шароле потрапили на початку 20-го століття. В даний час в країні налічується трохи більше тисячі голів цієї породи. Зокрема, шаролезька корова розлучається племінним заводом «Кумской» на Ставропіллі. В основному племінні бики Шароле використовуються для поліпшення інших порід.

Опис і зовнішній вигляд з фотографіями

Масивне тіло з вираженими м’язами – головна риса характеристики корів породи шароле.





Корова з телям породи шароле

Бички породи шароле

Великий бичок Шаролє

В процесі набору м’язової маси представники цієї породи не накопичують жирову клітковину, тому їх м’ясо є дієтичним.

Зовнішність породи відповідає наступним стандартам:

  • Тіло довге, мускулисте. Довжина тіла – 165-170 сантиметрів.
  • Спина широка, пряма. Кістяк грубий.
  • Круп подовжений, широкий.
  • Вим’я маленьке.
  • Висота в холці у корів – 155 сантиметрів, у биків – 165 сантиметрів.
  • Грудна клітка глибока, м’ясиста. Обхват – від двох метрів.
  • Шия коротка, масивна, з легким підвісом.
  • Голова середнього розміру, з укороченою мордою і широким чолом. Дзеркало рожевого кольору, блискуче.
  • Рогу маленькі. Вуха середнього розміру, опушені.
  • Ноги короткі.
  • Шерсть довга, тонка. Забарвлення кремово-білий, рівномірний по всьому тілу.

Екстер’єрні недоліки породи:

  • Роздвоєні лопатки.
  • М’яка спина.
  • Дахоподібний крижі.
  • Пухка конституція.

Корови породи шароле мають кремово-білий окрас і міцна статура.

характеристика продуктивності

Головне достоїнство корів породи шароле – швидкий набір маси тіла. Телята породи шароле народжуються вагою 55-70 кілограмів. Середньодобовий приріст становить від 1 до 1,2 кілограма. За ідеальних умов утримання деякі особини показують приріст маси тіла до 1,5 кілограмів в день. Високі прирости маси тіла представники породи демонструють до 2 років життя. Вихід м’яса з туші – 80-81%.

М’ясо шаролезької корови відрізняється чудовими смаковими якостями. Вміст протеїну в ньому – 19-20%. На кілограм кісток в туше доводиться 6 кілограмів м’яса. Вага корови – 650-1100 кілограмів, бика – 950-1400 кілограмів. При відгодівлі на м’ясо однорічні бички важать близько 500 кілограмів, до 18 місяців – до 700 кілограмів. Вміст жиру в туше мінімальне.

Багато фермерів при виборі породи цікавляться відомостями, який удій у корови. Молочні показники корови шароле – 1800-2700 кг. У деяких телиць показники надоїв доходять до 3000 літрів в рік. Жирність молока близько 4%. Для породи м’ясного напряму такі показники цілком прийнятні.

Гідності й недоліки

Основними плюсами породи шароле вважаються:

Головний плюс породи худоби Шаролє – скоростиглість.

  • Швидке зростання маси тіла.
  • Великий вихід м’яса з туші в поєднанні з мінімальним вмістом жиру.
  • Тривалість використання племінних особин. Бугаї-плідники використовуються протягом 15 років. Корови – 13-14 років.
  • Витривалість і добра пристосованість до кліматичних умов.
  • Мале споживання корму.
  • Чудові смакові якості м’яса.
  • Часте народження двійнят.

Мінуси породи:

  • Важкі отелення в зв’язку з великою масою телят.
  • Вимогливість до корму і умов утримання.
  • Схильність до гіпертрофії задньої частини тіла. Дана патологія часто призводить до безплідності телиць.

Зміст і догляд за породою

Корови породи шароле здатні вести воістину «спартанський» спосіб життя. Їх кучерява, густа шерсть надійно захищає тіло від морозів. Навіть взимку ці корови можуть ночувати на вулиці: досить зробити для них гарну підстилку з соломи. Для укриття від сильних морозів, дощу і хуртовини їм необхідний дощатий сарай.

Їдять корови будь корми. Основу харчування в літню пору складають свіжі лугові трави, гілки та листя чагарника. Пасовищний вигул з світанку до пізнього вечора – ідеальний варіант змісту шаролезької корів. У зимовий період для годування заготовляють сіно.

Важливо. При переході на соковиті корми навесні ШКТ худоби необхідно підготувати. Для профілактики здуття їм дають картопля.

Бичка для швидкого приросту маси тіла дають по 1-2 кг комбікорму на день. Телицям комбікорм не дають. У будь-який час року коровам необхідна сіль, тому в корівнику встановлюють спеціальний лізунец. Питний режим корів в літній час підтримується за допомогою природних водойм. Якщо поруч з пасовищем його немає, корів необхідно напувати вранці перед вигоном і в середині дня перед доїнням.

Корови і телята породи шароле весь теплий сезон пасуться на пасовищах.

Позитивна відмінність корів Шаролє від інших порід – розвинений материнський інстинкт. Після отелення корова повністю бере турботи про малюка на себе. Господарі підгадується покриття телиць таким чином, щоб пологи відбулися взимку. В цьому випадку теплята народжуються міцними і до настання пасовищного періоду висмоктують все молоко у матері. Тому у корів Шаролє не буває маститу.

Телятам в ранньому віці для формування імунітету вводять селенсодержащих препарат. Дитинчат тримають під матір’ю до 8-9 місяців.

Поради та рекомендації фермерів

Досвідчені фермери радять при вирощуванні корів Шаролє ретельно стежити, щоб зберігалася чистота породи. Родинне схрещування не припустимо, тому бика для покриття необхідно брати із зовсім іншої лінії. Можна купувати якісного бичка виробника раз в 2-3 року.

При схрещуванні чистопородних бугаїв Шаролє з породами молочного і комбінованого напряму можна отримати хороший результат. Телиці помесного схрещуванні володіють інтенсивним зростанням і якісним м’ясом.

На відео можна побачити молодих бичків породи шароле на відгодівлі.