Дієта при нирковій недостатності: якого раціону дотримуватися?

Цукровий діабет – хронічне захворювання, викликане порушенням обміну речовин в організмі. Підшлункова залоза дає збій, а в результаті страждають практично всі внутрішні органи, одними з перших – нирки.

Гостра або хронічна ниркова недостатність при цукровому діабеті характеризується затримкою рідини в організмі, зменшенням кількості виділеної сечі, набряками, збільшенням у вазі. Причиною порушення розщеплення і виведення білка, контролюючого вміст рідини в організмі.

При діабеті пацієнту вже була призначена особлива дієта – це обов'язковий момент у комплексному лікуванні патології. Але якщо до діабету приєдналася ниркова недостатність, меню дещо зміняться. Тепер хворому потрібна дієта №7.

Утримання:

Як будується харчування при складному діагноз

Меню при цукровому діабеті і ниркової недостатності підбирається з особливою ретельністю. Потрібно враховувати особливості двох захворювань, щоб правильно скласти раціон для пацієнта.

Якщо діагностований діабет, то лікувальна дієта ґрунтується на таких правилах:

  • повна відмова від цукру – можна тільки цукрозамінники;
  • обмеження у вживанні солодких фруктів – це сухофрукти, банани, виноград, дині;
  • відмова від крохмалистих продуктів і борошняних виробів – рис, картопля; здоба, білий хліб;
  • виняток кондитерських виробів, шоколаду, варення, джему;
  • перевагу філе курки, яловичини, нежирної риби таким сортам м'яса, як свинина, жирна баранина, гусятина, жирним морепродуктів;
  • обов'язкове вживання свіжих овочів і фруктів.

насправді в меню при діабеті жорстких обмежень немає, потрібно просто шкідливі продукти замінювати корисними аналогами, харчуватися дробно, готувати намагатися з мінімум спецій на пару або в духовці.

При хронічної або гострої ниркової недостатності, викликаної діабет, дієтичне меню змінюється. Якщо при цукровому діабеті харчування повинно бути таким, щоб не виникало нападів гіпоглікемії – різких стрибків рівня глюкози в крові, — то при ниркової хвороби потрібно постаратися скласти меню таким чином, щоб навантаження на постраждалі нирки була мінімальною.

Основні правила наступні:

  • Обмеження рідини . При діабеті пити можна скільки завгодно, обмежується тільки каву, алкоголь, фруктові соки. При нирковій недостатності за кількість випивається рідини в день потрібно стежити дуже ретельно. Кава, міцний чай, газовані та алкогольні напої під категоричною забороною.
  • Відмова від солі, бажано повний . Сіль затримує рідину в організмі і провокує набряки. Тому потрібно постаратися солити їжу якомога менше, а з меню виключити маринади, консервацію, копченості, солоні або в'ялені м'ясо і рибу, ковбаси і гострі сири.

Також слід уникати препаратів і продуктів, що володіють сечогінним ефектом, при нирковій недостатності використання таких коштів, в тому числі і народних, дуже небезпечно.

Цей момент дуже важливий і про нього не можна забувати, адже при цукровому діабеті навпаки призначаються відвари різних лікарських рослин, багато з яких володіють сечогінними властивостями.

Як і при цукровій хворобі, при нирковій дисфункції в меню не рекомендується включати жирну птицю, м'ясо і рибу. Масло теж вживається обмежено, їжу треба не смажити, а тушкувати, варити або запікати. Зате досхочу можна вживати майже всі свіжі овочі і фрукти, горіхи, злакові.

Що і як можна їсти

Отже, що ж може бути включене в меню, якщо одночасно розвивається і ниркова недостатність, діабет? Які продукти можна вживати, які рецепти використовувати для їх правильного приготування?

  1. Хліб і борошняні вироби – тільки з житнього борошна грубого помелу, з висівками і злаками, сухе несолодке і несолоне печиво, дієтичні хлібці. В ідеалі пекти хліб самостійно, контролюючи кількість солі і цукру, які в готовому хлібі дуже багато.
  2. Перші страви . В меню обов'язково повинні бути супи, борщі, щі, але готувати їх потрібно або на воді, або на другому бульйоні. Наваристі, жирні бульйони з м'яса, риби або грибів заборонені.
  3. М'ясні продукти . Меню при діабеті і ниркової хвороби передбачає тільки одну порцію м'яса в день, що готують його без масла і спецій на пару або в духовці. Це може бути пісний шматок індички, курки, кролятини, телятини або яловичини або фрикадельки з нього.
  4. Риба . Рибу і морепродукти можна включати в меню, але вибирати потрібно теж нежирні сорти – тріску, минтай, хек.
  5. Яйця . Яйця теж є в меню дієти №7, але не варто їсти їх щодня. До чотирьох разів на тиждень можна вживати варені яйця, парові омлети, запіканки. Глазунья заборонена, крім того, потрібно враховувати яйця у складі інших страв.
  6. Кисло-молочні продукти . За кількістю вживаних молочних продуктів потрібно дуже уважно стежити, так як вони багаті тваринним білком і провокують затримку рідини в організмі. Пити дозволено при ниркової хвороби тільки незбиране молоко, але не більше 140 мл у день. Сир, кефір, йогурт з меню повністю виключені.
  7. Крупи та овочі . Злакові багаті вуглеводами, тому високий рівень глюкози в крові вимагає їх обмеження. Перевага віддається тим сортам, які містять складні вуглеводи – це овес, гречка, ячмінь. Манка, рис потрапляють під заборону. Що стосується овочів у меню при нирковій проблеми, то їх можна вживати в необмеженій кількості, не можна захоплюватися тільки картоплею – його бульби містять і вуглеводи і крохмаль. Вибирати слід капусту будь-яких сортів, огірки, помідори, кабачки, цибулю, зелень.
  8. Фрукти та солодке . Фрукти містять багато вітамінів і мало калорій, вони дуже корисні, але при такому діагнозі не можна включати в меню будь-які плоди. Дозволені будь-які кислі фрукти і ягоди, а також муси, киселі, суфле, компоти, пастила з них. Пацієнтам з нирковою недостатністю особливо корисні будуть брусниця, журавлина, шипшина і будь-які напої і десерти з них.

Напої теж можна пити не все. Кава і чай можна тільки зрідка, без молока і цукру. Замість фруктових соків краще пити овочеві, особливо корисний буде томатний – він сприяє зниженню цукру в крові. Іноді він агресивно впливає на нирки і деякі пацієнти погано його переносять. У цьому випадку томатний сік комбінують з огірковим, соком кабачка, селери, моркви. Але і ці корисні фреші п'ють в день не більше однієї склянки.

Приблизний раціон на день

Наведені нижче рецепти можна комбінувати, міняти місцями, додавати або замінювати деякі інгредієнти, головне – не включати заборонені продукти і не смажити їжу:

  • Сніданок – підсушити скибочку житнього хліба на сковороді без масла або в духовці, збити два яйця з ложкою цільного молока та свіжої рубаною зеленню, додати дрібно нарізаний помідор, приготувати в пароварці омлет. Доповнити сніданок можна несолодким слабким кавою або чаєм. Як альтернатива – чашку вівсянки залити половиною склянки гарячого молока, додати трохи горіхів і сушеної журавлини або нарізане яблуко.
  • Перекус – хлібці, сухе печиво, яблуко або апельсин.
  • Обід – вегетаріанські щі або борщ, суп з фрикадельками або гречкою, булочка з висівками. Супи та борщі готують так: у киплячу воду, другою або кістковий бульйон кладуть обчищену й нарізану картоплю, проварюють, потім додають нарізані коріння – селеру, моркву, буряк, цибулю, капусту, томати і варять до готовності. Крупу додають після скипання картоплі. Вегетаріанські овочеві супи можна протерти через сито або подрібнити у блендері, заправити ложкою вершків, мускатним горіхом, перед подачею посипати свіжою зеленню.
  • Полуденок – Фруктові желе або муси, трохи молока.
  • Вечерю – запечене в духовці куряче або рибне філе з лимоном, відварна цвітна капуста, спаржа, морква, картопля або каша, салат з огірків і помідорів з зеленню.

Діагноз цукровий діабет і ниркова недостатність змушують людей вчитися готувати і харчуватися правильно. Є чудові рецепти дієтичного вівсяного печива, фруктової пастили, м'ясних і рибних паштетів і мусів, овочевих запіканок – меню не буде нудним і прісним, якщо проявити фантазію і не лінуватися.

При використанні матеріалів сайту активне посилання на сайт обов'язкове