Угорська порода свиней Мангалиця: характеристика, відгуки та опис з фото

Вовняних свиней породи мангалица в Угорщині прирівнюють до національної культурної спадщини і охороняють законом. Розведення аборигенної угорської породи, довгий час перебувала на межі зникнення, знову знаходить актуальність, завдяки зростанню попиту на елітне м’ясо і свинячий жир для окостів, беконів, делікатесних ковбас.

Історія походження породи

Заслуга виведення угорської мангалиці належить ерцгерцогу Йозефу. У 1830 році він отримав в дар десяток свиноматок і двох кнурів напівдиких сербських свиней, які і поклали початок нової породі.

Схрещуючи отриманий племінний матеріал з карпатськими та середземноморськими породами, очеретяними свинями з південно-східного району Угорщини, угорські свинарі до 1860 року сформували нову сальну породу кудрявошерстних свиней – угорську мангалица.

На відміну від своїх прабатьків, що відрізнялися жорстким волокнистих м’ясом, низьким вмістом жиру, мангалиці нагулювали мармуровий бекон, володів чудовими смаковими якостями. На руку швидкому поширенню угорської породи зіграла і любов тодішніх гурманів до жирним сортам свинини, шинки і сосисок. М’ясо угорських свиней було найбільш затребуваним на Європейському ринку до 50-х років XX століття.

Потім смакові пристрасті європейців змінилися, почалося швидке розвиток м’ясного напряму свинарства. Скоростиглі свині з пісним м’ясом витіснили мангалица, поголів’я угорських свиней різко скоротилося. Але вже в 90-і роки минулого століття виробники делікатесів зі свинини зіткнулися з проблемою браку сировини для виробництва високоякісних продуктів, зокрема для хамона і ломо.

Вовняних свиней породи мангалица в Угорщині прирівнюють до національної культурної спадщини і охороняють законом.

Відроджувати мангалица почали іспанці. Фірма Jamones Segovia, S.A., яка виробляє м’ясні делікатеси, розробила і успішно втілила в життя план по відновленню угорської свині. На даний момент Jamones Segovia єдина компанія, що володіє трьома підвидами мангалиці і володіє достатнім поголів’ям для промислового виробництва хамона під торговою маркою «Mangalica».

З початку 2000-х років в Угорщині випущений ряд законодавчих актів, що прирівнюють мангалица до хунгарікумам – національного надбання, проводитися робота по відновленню та популяризації породи.

Виявляють цікавість до розведення мангалица в Великобританії і на Україні. У Росії угорських свиней, через рідкість і дорожнечу племінного матеріалу, мало. У нечисленних господарствах виробляють невелику кількість м’яса для елітних ресторанів, вирощують поросят для продажу на племінне розведення.

Опис і характеристика породи з фотографіями

Завдяки місця походження і своєрідному зовнішнім виглядом мангалица (мangalitza) має безліч назв – шерстистий, овеча, пухова, волохата, кучерява, кучерява, угорська, мангалицька свиня.





Свиня породи угорська мангалица

Порода свиней угорська мангалица

Дві свинки угорські мангалиці

Важливо. Угорська мангалица відноситься до високопродуктивних мясосального породам свиней.

Мангалиці тварини середнього формату з міцним легким кістяком і щільною конституцією. Кінцівки сильні, короткі, з розвиненими, жорсткими чорними копитами. У пухової мангалиці об’ємна груди, великий живіт, середній або довгий пах. Спина рівна, іноді з невеликим прогином. У свиноматок не більше 10 сосків.

Голова середньої довжини з загнутим рилом, досить великими вухами орієнтованими вперед.

Забарвлення залежить від підвиду породи. Очі, брови, вії, п’ятачок, губи, соски, анальний отвір і внутрішня сторона хвоста обов’язково чорні. Пензлик утолщенного біля основи хвоста – біла.

Опис породи не буде повним без згадки про вовняному покриві. Тулуб угорських свиней покрито м’якої, густий, довгою щетиною і м’яким подпухом. Схожий на каракуль хутро захищає тварин, що пасуться на вільних вигулах, від зимових холодів, вітру і опадів.

Пухові свинки схильні до сезонної линьки. З настанням тепла підшерсток пропадає, а щетина випрямляється.

Тулуб угорських свиней покрито м’якої, густий, довгою щетиною і м’яким подпухом.

Характерним відмінною ознакою породистої мангалиці вважають наявність плями Велльман. Це яскрава мітка біля основи вуха діаметром 3-5 см.

продуктивні якості

Характеристика продуктивних якостей, що приводиться в довідковій літературі, наступна:

  • середня жива вага свиноматки – 160-200 кг, кабана – 200 -300 кг, рекордний зафіксована вага – 500 кг;
  • до напівроку молодняк набирає вагу до 70 кг;
  • середній показник приросту ваги – 0,6-0,7 кг на добу;
  • шар шпику від 55 мм до 65 мм.

різновиди породи

Породні підвиди розрізняють по окрасу. До племінного розведення допускаються свині чотирьох забарвлень – білого, чорного, червоного, змішаного (ластівка). У минулому зустрічалися тварини сіро-коричневого вовчого окрасу і свині зберегли дику підпаливши забарвлення.

білі мангалиці

Білий підвид (szoke) найпоширеніший. Близько 80% всього поголів’я мангалица мають біле забарвлення з характерним темним ободом навколо очей і п’ятачка.

Білий колір шерсті може мати різні відтінки – світло-сірий, світло-палевий, палево-жовтий, палево-червоний.

Близько 80% всього поголів’я угорських мангалица мають біле забарвлення.

Червоні і чорні мангалиці

Для виведення червоною різновиди схрещували білих мангалица з ще однією аборигенної напівдикій угорської породою szalontai. Червоні пухові свині крупніше родичів іншої масті, їм притаманний більш високий темп приросту.

Угорські червоні і чорні свині нечисленні і офіційно визнані зникаючим підвидом. В даний час червоних і чорних угорських свиней заборонено продавати приватним особам.

Ластівка

Мангалица змішаного забарвлення називають ластівками (fecskehas). Їх предками були білі мангалиці і свині породи Сірміум. На спині і з боків у ластівок шерсть чорна. Черево, нижня частина тіла, нижня щелепа білого, жовтуватого або сріблясто-сірого кольору.

За описами заводчиків початку ХХ століття, свині зі змішаною забарвленням були більший і потужніший білих родичів. Зараз це породное якість втрачено і ластівки не відрізняються за габаритами від білих мангалица, а часто і поступаються їм у вазі. У ластівок грубіша і коротка щетина. Вони вважаються найбільш витривалими серед різновидів угорських свиней.

У мангалица ластівок основне забарвлення чорний, а нижня частина тіла має білий, жовтуватий або сріблястий колір.

Зміст і догляд

Зміст і догляд за мангалица не збігається зі змістом традиційних порід. Набір генів, переданий їм дикими предками, обумовлює невибагливість, витривалість, швидку адаптацію до будь-яких кліматичних умов.

Умови утримання

Спочатку угорські свині вели кочовий спосіб життя. Влітку стада мангалица вільно паслися в лісах і на луках, взимку їх переводили в примітивні притулку, розташовані неподалік від вигулу. Круглий рік свині, захищені шерстю від морозів і спеки, самостійно добували собі корм.

У наш час існує три основних типи змісту мангалица:

  1. Природний або відкритий тип змісту. Він найбільш прийнятний для пухових свиней. Свині міститися на пасовище і в загонах на вулиці. Молодняк міститься разом з дорослими свинями, навіть маленьких поросят не перекладають в закрите приміщення.
  2. Закритий. Стандартний спосіб життя тварин у великих свинарських господарствах. Свині цілий рік містяться в приміщенні. При такому типі вмісту нівелюються багато переваг угорської породи. Для отримання високоякісного м’яса потрібно спеціально підібраний раціон, що істотно збільшує витрати на корми. Незадоволена потреба в русі часто призводить до ожиріння. При постійній життя в свинарнику мангалиці позбавляються вовняного покриву.
  3. Змішаний тип найчастіше використовують для утримання продуктивних свиноматок. Холода парнокопитні перечікують в хліві, з появою паші їх переводять в вуличні загони і на пасовища.

Природний або відкритий тип змісту найбільш прийнятний для пухових свиней.

При виборі місця для утримання дотримуються кілька правил:

  • при будь-якому типі вмісту, загін і хлів вистилають глибокої солом’яною підстилкою, яку міняють у міру необхідності, але не рідше 2-х разів на тиждень;
  • на зиму в загоні ставлять стіг, службовець притулком в негоду;
  • штучні вигули засівають кормової травою і огороджують, обмежуючи доступ бродячим собакам, іншому худобі;
  • на вигулах встановлюють навіси від сонця і опадів, забезпечують постійний доступ до води;
  • температура в свинарнику в морози не повинна опускатися нижче 15-16 ° C.

Важливо. При відгодівлі мангалица на екологічно чисте м’ясо враховують регламент виробництва органічних продуктів прийнятий ЄС. На одному гектарі площі допустимо відгодівлю не більше 14 свиней, 6 свиноматок або 74 голів молодняка.

Годування угорських мангалица

Мангалиці відносяться до травоїдним породам свиней. Їм цілком достатньо паші влітку і сіна взимку, що робить вирощування цих свиней високорентабельним бізнесом.

Угорські мангалиці – травоїдні свинки.

В якості прикорму додають природні вологі корми: коренеплоди, жолуді, каштани, кукурудзяні качани, гарбузове та бобові культури, сиру картоплю, макуха, висівки, барду, бур’яни, харчові відходи, силос, пагони чагарників і дерев, водорості, очерет. Не гидують всеїдні тварини рибою, жабами, комахами, равликами, хробаками.

У раціон обов’язково вводять червону глину, крейду, кісткове борошно. Взимку 70% -80% меню складають вологі природні корми, які доповнюються сіном, зерном, каштанами, жолудями, ліщиною, висівками, мучки.

За 30 днів до забою тварин, їм починають давати по 300 г зерна на одну особину в добу.

Угорські свині схильні до ожиріння, перегодовувати їх не слід. При вирощуванні мангалица не використовують штучні добавки, хімічні препарати і стимулятори росту.

Довідка. Ще на початку ХХ століття були розроблені схеми інтенсивної відгодівлі мангалица пшеницею, ячменем і природними добавками. При дотриманні особливого режиму харчування домагаються рівномірного утворення жирових прошарків і збільшення живої маси свиней до 500 кг.

Розведення кучерявою породи свиней

Розведення кучерявого свинок практично не відрізняється від розведення свиней інших порід:

  • мангалиці досягають повної статевої зрілості через 12 місяців після народження;
  • плодючість невисока: в перший опорос від 4 до 6 малюків, в подальшому кількість поросят може збільшитися;
  • народження десяти і більше поросят вважається нетиповим і небажаним для високопорідних тварин;
  • перед опоросом свиноматку переводять в сухе тепле приміщення;
  • пуповину обрізають, ранку обробляють розчином йоду або амоксициліном від пупкової інфекції;
  • новонароджених обтирають і підкладають до матері.

Відразу після опоросу обов’язково прибирають підстилку і вимітають підлогу. Якщо цього не зробити свиня може з’їсти новонароджених поросят.

Угорські мангалиці рідко народжують більше 10 поросят.

Догляд за молодняком

Догляд за поросятами простий. Слід лише дотримуватися нехитрих правил і знати чим годувати поросят:

  • як і поросятам інших порід, маленьким кучерявим свинкам, щоб уникнути анемії і рахіту, на 1-5 день після народження проколюють курс залізовмісних препаратів (суіферровіт, фероглюкін, ферродекс);
  • на четвертий день у малюків обкушують по два ікла понад і знизу, інакше вони поранять соски матері;
  • в перші дні раціон складається з материнського молока, на 3-5 добу додатково вводять прикорм – рідку мішанку, горох, прожаренние зерна ячменю, кукурудзи, пшениці;
  • в 3-4 х тижневому віці поросятам починають давати овочі та фрукти;
  • коли у малюків зникнуть характерні «кабанячі» смужки їх відлучають від матері;
  • хвостики не знімають;
  • на 1-2 тижні поросят, не призначених для розведення, що мають пахову грижу, каструють.

Важливо. У мангалица потужний природний імунітет. Дорослі тварини та поросята не потребують щеплення. Обов’язкова тільки антипаразитарна профілактика.

М’ясо і сало угорської мангалиці

М’ясо мангалиці відноситься до делікатесних ексклюзивним елітних сортів:

М’ясо мангалица відрізняється ніжною мармурової структурою.

  • відрізняється високою інфільтрацією жиру в м’язові тканини і, як наслідок, ніжною мармурової структурою;
  • має більший відсоток ненасичених кислот, заліза, цинку вітамінів А і В ?, завдяки чому легко перетравлюється і засвоюється;
  • відрізняється зниженим вмістом холестерину;
  • відноситься до продуктів-антиканцерогенними, нормалізує обмінні процеси в організмі.

Смакові якості м’яса унікальні. Його описують як ніжне, м’яке, соковите, що тане в роті, ароматне. Піддане протягом 18-20 місяців в’яленню, м’ясо угорських свиней перетворюється в знаменитий хамон, вартість якого починається від 4 000 рублів за кілограм.

Дізнайтеся більше про популярні породи свиней сального і м’ясо-сального напрямку з цієї статті, а також пропонуємо познайомитися з Миргородської сальної породою свиней.

Переваги і недоліки породи

Серед безперечних переваг породи:

  1. Легкість в утриманні та догляді.
  2. Високий імунітет, який дозволяє не робити обов’язкових щеплень, курсових ін’єкцій антибіотиків.
  3. Витривалість, пристосованість до суворих природних умов.
  4. Дешевизна кормів.
  5. Спокійний, врівноважений темперамент. Прихильність до дому.
  6. Затребуваність продукції.

Недоліки породи:

  1. Дорожнеча і нечисленність племінного матеріалу.
  2. Тривале статеве дозрівання. Низькі показники плодючості.
  3. Необхідність великих пасовищ.

На відео фермер ділиться своїм досвідом вирощування та розведення угорських мангалица в своєму господарстві.

Відгуки заводчиків і фермерів

Карина. Ми придбали з великими труднощами трьох свинок і трьох кабанчиків. Довго шукали справжніх заводчиків, нас багато попереджали, що дуже багато гібридів продають під виглядом пухових. Чудо, що за свині !!! Жорстку траву перемелюють немов корови, корінці. І без сараю обходимося. Загородку поставили.

Володимир. Наступного року збираємося прикупити ще. Потішні вони, такі кульки хутряні на ніжках. Жваві, веселі, а вже м’ясо. Сало і м’ясо просто шедевр. Навіть продавати шкода.

Максим. Це ж просто знахідка для Сибіру! Пасуться самі, наші морози витримують, на годівлю біжать як тільки по відру постукаю з будь-якого місця. Дружина у мене просто зачарована! Просить ще поросят привезти. Напевно погоджуся, хоча дорогувато.