Вибираємо правильний посудину для вина на всіх етапах

Домашнє виноробство популярно, так як дозволяє отримувати при незначних матеріальних витратах якісне натуральне вино. Найчастіше в домашніх умовах готують хмільні напої з винограду, яблук, вишень, слив, малини, полуниці.

Крім бажання і певних знань, кожному початківцю виноробу знадобиться хороший рецепт і підходяща посуд для приготування і зберігання вина.

Посуд для виноробства – це важливо

Посуд – це важливий атрибут виноробства. Тому плануючи закупівлю винограду (або інших плодів / ягід) для домашнього вина, треба орієнтуватися не тільки на рецепт (кількість інгредієнтів), а й провести ревізію наявних в розпорядженні ємностей, які можна використовувати на різних етапах приготування вина.

Краще підкоригувати рецепт в сторону зменшення інгредієнтів, ніж придбати винограду більше, ніж можна переробити в ваших домашніх умовах. Крім того, виробництво вина процес тривалий, він може розтягнутися на всю зиму, тому треба продумати, куди можна поставити бродильні ємності. Обмежена площа також може вплинути на вибір форми і обсягу тари.

Дуже важливим є матеріал, з якого виготовлені ємності для приготування вина. Оптимальний розмір посуду:

  • дерев’яна (дубова);
  • керамічна;
  • скляна;
  • емальований (без дефектів і пошкоджень емалі).

Будь-яку металевий посуд – з алюмінію, міді, заліза (за винятком ємностей з якісної нержавіючої сталі) не можна використовувати для приготування вина. Її не варто застосовувати навіть для короткочасного зберігання продуктів виноробства.

до змісту ^

скляна тара

У домашньому виноробстві, особливо на етапах бродіння і зберігання, використовують ємності зі скла (банки, бутлі, пляшки). Одне з важливих переваг скляного посуду – можливість безперешкодно спостерігати за процесом бродіння.

Можна використовувати трилітрові скляні банки, бутлі з широким горлом (5, 10, 20 л.), Їх використовують і для солінь. А також спеціальні ємності для бродіння – сулії.
Це великі бутлі з вузьким горлечком, на яке дуже зручно ставити водний затвор. Вони можуть бути з зеленого, коричневого скла або прозорі. Такі ємності широко використовують для приготування сусла, бродіння і зберігання вина, коньяку, і інших хмільних напоїв в домашніх умовах. Такі судини часто мають у своєму розпорядженні в плетених кошиках. Їх випускають різних форм і розмірів (від 1 до 54 л.), Є сулії в оболонці, з ручками та іншими корисними доповненнями.
До недоліків скляної тари можна віднести її крихкість (вона легко б’ється і вимагає дбайливого ставлення), вона пропускає світло, пляшки і бутлі з вузьким горлечком важко мити. Досвідчені винороби називають ще один недолік – скло непроникно для повітря. Справа в тому, що для прискорення процесу бродіння необхідний мінімальний доступ повітря крізь стінки бродильной ємності.

На етапах дозрівання і витримки в скляній тарі, вино доводиться зливати з осаду частіше, ніж в ємностях їх пористого матеріалу (дерева або глини).

Для правильного бродіння важливий температурний режим, щоб забезпечити більш комфортні умови бродіння, скляні посудини загортають повстю, шерстю або щільною тканиною і поміщають в плетені кошики. Це важливо, тому що вино з винограду роблять в зиму. Такі дії також дозволяють зменшити крихкість скляного виробу.
до змісту ^

дерев’яні ємності

Дерев’яний посуд (бочки, чани) є традиційною і вважається ідеальною для виробництва і зберігання вина з винограду. Вона має цілу низку переваг: надійно захищає від світла, дозволяє уникати температурних коливань, мікропори дерева пропускають достатньо повітря для життєдіяльності дріжджів. В таких ємностях вино добре переносить літо і зиму.

Вино в бочках зріє швидше, його смак відрізняється більш багатим букетом, ніж таке ж вино в скляній банці.

Всі дерев’яні ємності для виноробства виготовляють з дуба. Цей матеріал благотворно діє на вино з винограду, збагачуючи його танинами, надаючи особливого благородство хмільного напою.
Але дерев’яна ємність має ряд недоліків: її важко підтримувати в ідеальній чистоті, неможливо візуально контролювати процес. Але, звичайно ж, головна проблема – це складність очищення внутрішньої поверхні.

Як вже зазначалося вище, для вина підходять тільки дубові бочки. При цьому не можна використовувати ємності, в яких раніше були соління, пиво, риба, оцет або хімічні рідини. Також не підходять для виноробства бочки, які пофарбовані всередині.

Оптимальний варіант – старі дубові бочки, в яких вже зберігали вино, спирт або коньяк. Бочки після міцних алкогольних напоїв досить сполоснути чистою водою. Нові бочки вимагають спеціальної обробки перед тим, як туди буде залито вино.

І хоча барила випускають різних розмірів, в домашньому малолітражному виноробстві їх застосовують не так часто. Якщо вам сподобалося вино, але рецепт вимагає витримки в дубовій тарі, яка не має, слід очікувати, що домашнє вино з винограду з даного рецептом буде відрізнятися за смаком від очікуваного.
до змісту ^

Металева емальований посуд

Емальований посуд підходить для різних проміжних етапів. Головне, щоб емальована поверхня не мали навіть найменшої вади. Як правило, це великі каструлі, відра, тази, які використовуються для різних домашніх потреб. Вони зручні, добре миються. Головний недолік – крихкість емалі.
до змісту ^

Пластиковий посуд

В останні роки до цього списку багато винороби додають вироби з високоякісної харчової пластмаси. Всілякі пластмасові ємності використовують для підготовки винного матеріалу, проміжних переливів, бродіння.
Зараз можна навіть знайти рецепт, де детально описують технологію бродіння в пластиковій пляшці.

Звичайно, використання пластикового посуду – це оптимальний вибір для домашнього виноробства. Вона легка, не б’ється, легко миється. Промисловість випускає великий асортимент таких виробів, тому купити ємності необхідного обсягу, не важко, та й ціни на такий посуд цілком прийнятні.

Варто зазначити, що не всі винороби відмовляються від посуду з традиційних матеріалів, застосовуючи сучасний пластик при виробництві вина тільки для деяких операцій: транспортування винограду, тимчасового зберігання ягід, їх віджимання і т. Д.
до змісту ^

Ємності для бурхливого бродіння

Якщо рецепт відповідає вину по червоному (на меззі темних сортів винограду), то бродити роздавлені ягоди можуть в тій посуді, де їх давили. Це повинна бути досить об’ємна ємність, так як третина обсягу повинно залишатися вільним. Це може бути емальована каструля, глибокий таз, скляна пляшка. Посуд має бути з широкою шийкою, щоб було легко перемішувати мезгу під час бродіння (цю операцію доведеться робити досить часто).
Бродильно ємність прикривають полотном або марлею, яка захистить від мошок, але дозволить вільно виходити вуглекислого газу.
Рецепт приготування вина по білій технології (рецепт на соку) дає можливість заливати сусло відразу в спеціальні пляшки з вузьким горлом (сулії) або великі скляні банки. На бродильно ємність можна відразу ставити водяний затвор промислового або домашнього виробництва.

Етап тихого бродіння для червоних і білих вин проводять в скляних бутлях. Цей процес може протікати всю зиму. Сусло доведеться періодично зливати з осаду в чисту ємність.

При незначних обсягах вина в обмежених умовах можна зробити тихе бродіння в пластиковій пляшці.
до змісту ^

Тара для зберігання готового вина

У домашніх умовах вино можна зберігати в невеликих діжках, стандартних винних пляшках, бажано з темного скла. Можна зберігати напій в банку (2,3,5 л.), Якщо є можливість герметично її закупорити скляною кришкою (використовувати металеві кришки не рекомендують). Банки зручні, якщо вино вимагає поліпшення і має «пережити» зиму до наступного врожаю.

Винороби-любителі часто розливають вино в пластикові пляшки, але таку ємність можна вважати придатною для зберігання вин, особливо довготривалого.
Дуже добре зберігається вино в керамічних посудинах, але в даний час такий посуд можна віднести до розряду рідкісної.

Готове вино розливають в стандартні винні пляшки, по які можна зробити стелажі, з урахуванням того, що зберігати їх треба в горизонтальному положенні.