Вино із сухофруктів в домашніх умовах

Ті, хто любить домашнє виноробство і володіє цим ремеслом, примудряються готувати різноманітні вина круглий рік. Не дарма ж кажуть: «Справа майстра боїться». Ось такий вищий пілотаж приготування вина в домашніх умовах – це вино з сухофруктів. Вихідна сировина є під рукою цілий рік, а головне, кожен раз можна отримати абсолютно новий напій з унікальним смаком.

особливості сухофруктів

Найголовніше гідність сухофруктів – доступність сировини і різноманітність смаків вина, яке можна виготовити в домашніх умовах. Для їх зберігання не потрібно створювати якихось особливих умов, не займають багато місця, не в такій мірі схильні до гниття і псування як свіжі фрукти.

Змішуючи різні сухофрукти в різноманітних пропорціях, можна кожного разу відкрити для себе вино із сухофруктів по-новому. Можна використовувати сушені фрукти одного або декількох видів. Якщо додати ягоди, цитрусові або прянощі, мед або м’яту, то виготовлений напій придбає нове звучання.

Незважаючи на те, що фрукти висушені, вони зберігають всі корисні властивості: вітаміни, мікроелементи, пектинові речовини, біофлавіноіди, клітковину. Але для того, щоб все це зберегти, треба правильно заготовлювати сухофрукти. Як це зробити?

Фрукти, що підлягають висушування, не потрібно мити.

Так вони краще збережуть свої властивості. Потім їх потрібно акуратно порізати на невеликі шматочки. Тут важливо не помилитися з розміром скибочок. Якщо порізати дуже дрібно, фрукти швидко висохнуть, але не збережуть здатність до набухання і будуть непридатні для використання. Якщо ж нарізати великими шматками, то вони будуть сохнути занадто довго і можуть початися процеси гниття.

Різати фрукти потрібно дуже обережно, не пошкоджуючи м’якоть без необхідності. Скибочки повинні бути середнього розміру, приблизно 2-3 см. Сушити треба обов’язково в тіні, щоб не руйнувалися вітаміни під впливом сонячного світла, пектинові речовини не пошкодилися.
до змісту ^

Особливості підготовки виноматеріалів

Сухі фрукти необхідно замочити кілька годин перед тим, як приступити безпосередньо до процесу виноробства. Вода повинна бути спеціально підготовлена. Можна прокип’ятити воду, відстояти у відкритій ємності кілька діб або профільтрувати.

Після того, як сухофрукти досить набрякли, їх потрібно очистити від кісточок, подрібнити. Можна це зробити за допомогою м’ясорубки. Чим ретельніше подрібнити матеріал, тим більш насиченим буде смак отриманого вина.

Так як сухофрукти перед приготуванням вина замочуються, то з їх поверхні змивається природна дріжджова плівка, необхідна для бродіння. Тому слід заздалегідь приготувати закваску на основі родзинок. Готується вона приблизно за три – чотири дні. Ізюм заливається підготовленою водою кімнатної температури, залишається без доступу світла, при температурі не нижче 250С. Уважно потрібно стежити за тим, щоб на поверхні заквасочного сусла не з`явилася цвілевих плівка. Якщо це сталося, таке сусло використовувати для приготування вина можна. Краще приготувати нову закваску.
до змісту ^

Рецепт фруктового вина

Для приготування треба взяти:

  • 10 кг сухофруктів;
  • 10 літрів підготовленої води;
  • 5 кг цукру;
  • 200 грам родзинок змішаних сортів і 300 мл підготовленої води для приготування закваски.

Готуємо вино так:

  1. Сухофрукти залити водою, попередньо підігрів її.
  2. Дати настоятися.
  3. Злити настій через марлевий фільтр.
  4. М’якоть набряклих сухих фруктів пропустити через м’ясорубку.
  5. З’єднати з настоєм, злитим з замочених фруктів.
  6. Всипати цукор, перемішати до розчинення.
  7. Влити ізюмних закваску.
  8. Встановити водяний затвор.
  9. Поставити в тепле приміщення без доступу прямих сонячних променів на термін не менше 30 днів, якщо цього терміну буде недостатньо для завершення бродіння, то залишити до повного закінчення виділення газів в гідрозатвори.
  10. Потім обережно злити через марлевий фільтр.
  11. Процідити отриману рідину ще раз через два шари марлі.
  12. Розлити по пляшках для дозрівання в прохолодному, темному приміщенні на термін до двох – трьох місяців.

Смак отримав напою залежить від пропорцій взятих фруктів, солодощі вихідної сировини. Але зазвичай виходить вино середньої міцності, з потужним ароматом фруктів, колір напою варіює від світло-золотистого до темно-бурштинового.
до змісту ^

Рецепт з сухого чорносливу

знадобиться:

  • чорнослив – 5 кг;
  • чорнослив копчений – 3 кг;
  • цукор – пісок – 5 кг;
  • родзинки – 200 грамів;
  • вода підготовлена ??- 7 літрів.

Подальші дії:

  1. Чорнослив замочити в теплій воді на 3-4 години.
  2. Очистити розм’якшений чорнослив від кісточок.
  3. Пропустити м’якоть через м’ясорубку.
  4. Залити трьома літрами теплої води, влити закваску, залишити при температурі не нижче 250С на 4 дні.
  5. Обережно процідити через марлевий фільтр, віджати мезгу через тканину.
  6. Всипати цукор, акуратно, повільними рухами перемішати, долити решту обсягу води.
  7. Встановити гідрозатвор на ємність для бродіння.
  8. Залишити без доступу світла при температурі 25 – 280С на один місяць. Якщо цього терміну буде недостатньо, то до повного закінчення виділення бульбашок газу у водяному затворі.
  9. Потім дуже обережно злити, проціджуючи через подвійний фільтр.
  10. Розлити по пляшках для дозрівання в прохолодному приміщенні на строк не менше двох – трьох місяців.

Легкий присмак копченого чорносливу додасть солодкого, ароматного провину пікантну нотку. Вино чудово підходить до смаженого м’яса, дичини.
до змісту ^

висновок

Яким на смак вийде вино із сухофруктів, залежить тільки від фантазії винороба. Пробуйте різні поєднання, додавайте прянощі або цитрусові, мед або свіжі ягоди – все буде до місця і припаде до смаку, адже сухофрукти матеріал універсальний.