Вино з кульбаб рецепт домашнього винороба

Вино з кульбаб … Якщо хтось зараз подумає про знаменитому романі американського письменника – фантаста Рея Бредбері, то в чомусь, безумовно, матиме рацію. Приготувати цей напій, так само як герой роману, значить зібрати і закупорити в пляшки літо. Адже кожному хоч раз в житті хотілося зробити так, щоб літо тривало довго-довго. Саме словосполучення “вино з кульбаби”, здається, відправляє нас в сонячний, теплий, літній день. Ми відчуваємо радість, душевне тепло і віримо, що життя прекрасне.

Сонце на газоні

Кульбаба перша квітка, який з’являється на газонах, луках, узліссях лісів, галявинах, як тільки починає пригрівати весняне сонце. Він і сам нагадує небесне світило, завдяки якому на Землі існує життя. Тому, можна багато сказати хорошого про корисні властивості цієї квітки.

Кульбаба давно користується славою лікарської рослини. Природа сама дає нам рецепт молодості і довголіття, даруючи таку квітку одним з перших. У ньому корисні всі частини: стебла, листя, пелюстки, корені. Зміст вітамінів, мікроелементів, мінералів дозволяє включати листя кульбаби в рецепт весняного салату. Вітамін С, В1, В2 знаходяться в молодому листі у формі, яка найкраще підходить для ослаблених після зимового авітамінозу організмів. Вживати в їжу такий салат корисно для профілактики цинги, дискінезій жовчовивідних шляхів, жовчного міхура, поліпшення роботи нирок і печінки.

Корінь кульбаби застосовують в домашніх умовах як засіб, що допомагає при цукровому діабеті. Справа в тому, що корінь містить велику кількість інуліну. Це природний полісахарид, що допомагає справлятися з високим вмістом глюкози в крові.

Відвар самих квіток – відмінний рецепт для стимуляції хорошою лактації (утворення молока) у годуючих матерів. Також дуже ефективний засіб боротьби в домашніх умовах з пігментацією шкіри. Використовують його як компонент косметичних масок, домашніх кремів, включають в рецепт компресів.

Для приготування коштів від болю в суглобах, при ударах використовують корінь кульбаби. Використовують його як зовнішній засіб – примочки, так і всередину, приймають натщесерце, за півгодини до їди.

Сік із стебел кульбаби – рецепт народної медицини при захворюваннях ясен, пародонтозах, для зміцнення зубної емалі. Незамінний він для приготування змішаних з морквою, ріпою соків для нормалізації кислотно-лужного балансу в порожнині рота. Такий рецепт допомагає також для профілактики кишкового дисбактеріозу.
до змісту ^

особливості вина

Вино з кульбаб – напій поки не поширений для приготування у домашніх виноробів. Погодьтеся, що все-таки не дуже звично готувати вино з квітів. Але пробувати треба, в результаті вийде непросто вино, але цілий джерело вітамінів і корисних впливів на організм.

Як зробити вино з кульбаб непросто корисним напоєм, але ще і смачним, привабливим, ароматним? Відповідь на це питання знайдений. Розкриємо кілька секретів.

Для того, щоб вино з кульбаб вийшло з приємним ароматом, в рецепт необхідно додати прянощі з сильним запахом. Це може бути м’ята, меліса, кориця, ваніль, з фруктів слід вибрати цитрусові. Для надання привабливого кольору можна також скористатися корицею, лимонами, апельсинами.

Треба пам’ятати, що вино прийнято робити тільки з квіток кульбаби, інші частини рослини не підійдуть. Вони містять безліч соків, від гіркого смаку яких в процесі виробництва домашнього вина позбутися не виходить.

Квітка не містить природних стимуляторів бродіння, тому потрібно додати в рецепт дріжджів або родзинок або обидва компонента для того, щоб запустити процес утворення спирту.
до змісту ^

Рецепт з додавання цитрусових

знадобиться:

  • кульбаби (квітки, очищені від усіх зелених частин) – 3 кг;
  • цукор – пісок – 1 кг;
  • вода підготовлена ??(фільтрована або очищена іншим способом) – 3 літри;
  • дріжджі винні – 20 грамів;
  •   цитрусові фрукти (за смаком) – 1 кг;

Інструкція по приготуванню:

  1. Квітки промити проточною водою, перемолоти на м’ясорубці.
  2. Залити 1,5 літрами води і додати половину цукру.
  3. Іншу воду підігріти до температури 35-400С і розвести дріжджі, додати цукор, що залишився, добре перемішати.
  4. Змішати обережними рухами обидві суміші.
  5. Залишити на 72 години при температурі 25-280С без доступу світла.
  6. Через три дні додати нарізані дрібними шматочками фрукти. Нарізати треба разом з цедрою.
  7. Поставити гідрозатвор, залишити в теплому, темному місці ще на один місяць.
  8. Після закінчення бродіння, обережно злити з осаду.
  9. Рідина процідити через подвійний марлевий фільтр два рази.
  10. Розлити по пляшках для дозрівання молодого вина при температурі не вище 150С на термін не менше трьох-чотирьох місяців.

Вино з кульбаб з додаванням цитрусових виходить в легким присмаком гіркоти, солодким присмаком. Колір напою залежить від того, які фрукти були додані при приготуванні. Рецепт є універсальним, адже в нього можна додати свої улюблені фрукти.
до змісту ^

Медово-лимонна вино з додаванням м’яти

Слід взяти:

  • кульбаби (квітки очищені) – 2 кг;
  • вода підготовлена ??- 3 літри;
  • цукор-пісок – 1 кг;
  • мед – 1 кг;
  • м’ята – до смаку;
  • лимони – до одного кілограма, за смаком;
  • дріжджі винні – 50 грамів.

Готуємо вино так:

  1. Квітки добре промити від пилку.
  2. Перемолоти на м’ясорубці.
  3. Додати 1 літр води, попередньо підігрітою до 400С.
  4. Всипати трохи, приблизно 500 грамів цукру.
  5. Поставити для бродіння на три – чотири дні.
  6. Потім досипати цукор, що залишився.
  7. Додати мед, попередньо розчинивши його у воді.
  8. Лимони подрібнити на м’ясорубці.
  9. Додати м’яту і подрібнені лимони до решти інгредієнтів.
  10. Встановити гідрозатвор.
  11. Повинно бродити не менше одного місяця при температурі 23-280С.
  12. Злити з осаду, процідити не менше двох разів через марлевий фільтр.
  13. Розлити по ємностей для остаточного дозрівання на термін до п’яти місяців.

З додаванням м’яти і лимона виходить ароматний напій, що підходить до десертів зі збитих вершків, морозива, фруктам. Ніжні медові нотки зігріють навіть холодною зимою.
до змісту ^

висновок

Вино з кульбаб – напій з знаменитого роману всесвітньо відомого письменника може стати реальністю і опинитися на кожному столі.

Додаючи різні спеції, фрукти будь-який бажаючий зможе приготувати вино з книги. Спробуємо зберегти спекотне, ласкаве літо на цілий рік, продовжимо приємні хвилини радісного відпочинку за допомогою вина з кульбаб.