Вино з Лідії в домашніх умовах рецепт

Ще не так давно вважалося, що виростити виноград на власному садовій ділянці справа клопітка. Вишукані сорти винограду, такі як Мускат, Муськатель, Ркацителі, Молдова вимагають значного догляду, примхливі, схильні до хвороб. Ось і прижився на наших домашніх ділянках сорт Лідія. Садівники – аматори поважають його за морозостійкість, невибагливість до грунту, хороші врожаї при мінімальних витратах. Не дивно, що вино з цього сорту – частий гість на домашніх застіллях.

приготування вина

Сказати про те, що робити вино Лідія треба по-особливому, не можна. Всі операції такі як для інших вин. Важливо правильно зібрати урожай. Ягоди повинні бути дуже стиглі, але не підсихати і не гнити. Інакше не допоможе додавання в рецепт покращувачів бродіння або смаку. Результат буде неякісним. Бродіння недоспевшего винограду з низьким вмістом глюкози буде млявим, ризикує перейти в уксуснокислое. Доведеться робити вино спиртовмісних, тобто вливати спирт, але це вже буде не вино Лідія, а спиртової напій з винограду.

Домашнє виноробство – справа трудомістка, тому хочеться отримати достатню кількість напою за свою працю. Цей сорт прекрасно для цього підходить, вихід вина порадує, поповнить запаси пристойною кількістю напою.

  1. Мити зібраний урожай не потрібно, щоб уникнути змивання винних дріжджів з поверхні ягід. Для того, щоб отримати максимальну кількість соку, краще передавити не просто руками, а через спеціальну дубову грати або прес. Проходження через контакт з деревом, що містить бактерицидні речовини, убезпечить рецепт від попадання хвороботворних мікробів або збудників псування.
  2. Якісний водяний затвор для цього вина має величезне значення. Можна, звичайно, користуватися рукавичкою, але краще використовувати водяний індикатор інтенсивності і закінчення бродіння. Лідія дає пристойний відсоток спирту на перших етапах, тому важливо не перетримати вино і робити його можна навіть трохи швидше, ніж інші сорти.
  3. Якщо є мета отримати вино зі смаком, мають менше терпкості, то потрібно відокремити ягоди від кистей винограду. Роздавлені пензлика надають кислинку, терпке післясмак, але також збагачують рецепт дубильними речовинами, що дозволяє зробити напій більш збереженим в звичайних домашніх умовах.

Відокремлювати краще вручну, щоб зберегти шкірку. Як правильно це зробити – подивіться відео.

Все-таки, Лідія не належить до вишуканих сортам, тому, чим сумлінніше підійти до процесу, робити все строго по інструкції, взяти якісну воду, достатню кількість цукру, дерев’яний інструмент і скляний посуд для обробки винограду. Рецепт бажано не порушувати, якщо досвіду приготування вина в домашніх умовах недостатньо, краще все робити з точністю.

до змісту ^

Рецепт № 1

Взяти потрібно наступні компоненти:

  • Виноград Лідія – 35 кілограмів;
  • Вода підготовлена ??- 7 літрів;
  • Цукор – пісок – за смаком, починаючи з 5 кілограмів.

Приступити до приготування:

  1. Акуратно зібрати виноград з гілок, помістити в ємності.
  2. Передавити через решітку.
  3. Залишити мезгу разом з отриманим соком в теплих, темних умовах на три дні.
  4. Акуратно зібрати піднялася до поверхні мезгу і злити сік в скляну пляшку.
  5. Додати цукор, приблизно одну третину від загальної кількості, стільки ж води.
  6. Закрити горлечко гідрозатворів.
  7. Бродити мало б менше одного місяця.
  8. Мезгу залити водою, додати трохи цукру, закупорена нещільно, зробити в шийці отвір.
  9. Бродити має почати на третій – четвертий день, злити.
  10. Повторно залити мезгу, робити все ідентично п. 8-9.
  11. Сік перебродить, його злити в щільно закриту ємність, залишити для дозрівання на термін менше місяця – двох.
  12. Рідина від мезги зливати разом, також зробити гідрозатвор, бродить приблизно місяць.
  13. Після дозрівання злити обидва вина разом.
  14. До повної готовності залишити ще на місяць.

Домашнє вино, приготоване за цим рецептом, має простий, невигадливий смак, робити його нескладно. Однак, напій настільки приємний, легкий, добре пахне виноградом, що підійде для будь-якої страви, особливо добре приготованого м’яса на грилі.
до змісту ^

Рецепт приготування №2

Необхідно для приготування:

  • виноград Лідія – 20 кілограмів;
  • цукор – 8 кілограмів;
  • вода підготовлена ??- 10 літрів.

З інгредієнтами поступимо таким чином:

  1. Ретельно обібрати все ягоди з кистей.
  2. Подрібнити разом з шкіркою через решітку або вручну.
  3. Додати 1 кілограм цукру, 2 літри води.
  4. Через 3 – 4 дні зібрати всю мезгу з поверхні і повторно залити водою.
  5. У сік долити воду, що залишилася, засипати цукор, робити це, обережно перемішуючи рідину.
  6. Змішати дві рідини, закрити гідрозатворів.
  7. Бродити має не менше 30 днів в теплому, темному місці.
  8. Після закінчення виділення повітря в гідрозатвори злити з осаду.
  9. У чистих пляшках дозріває вино не менше двох місяців.

Ось уже цей рецепт треба робити більш уважно, вино виходить з приємним, легким смаком, не таким простим як рецепт № 1. Його можна подавати до м’яса, десертів, овочевих салатів.
до змісту ^

Особливості сорту Лідія

Що стосується самого винограду, він повною мірою володіє необхідними якостями для ефективного домашнього виробництва вина. Приготувати напій можна, витративши трохи зусиль, немає ніяких особливих вказівок, в яких умовах для приготування або зберігання потребує сировину або саме вино в процесі виробництва.

Щодо вишуканого смаку вина коштує посперечатися. Рецепт передбачає звичайні етапи, які, треба робити, як належить за інструкцією. Вино виходить з досить вираженим характерним, різким запахом, який не всім припадає до душі. Невигадливий і смак: кисло-солодкуватий, ближче до сухим винам.

Якості забезпечуються особливостями самого винограду. Відноситься Лідія до полутехніческім сортам. Це означає, грона винограду щільні, ягоди в них розташовані тісно один до одного. Дуже зручно для обробки на первинному етапі, який включений в рецепт. Як правильно передавити зібраний урожай винограду, показано на відео. Зовнішня оболонка ягід також дуже міцна, навіть жорстка, що дозволяє зробити його добре збереженим для перевезення або зберігання.

Оболонка виноградин щільна, на її поверхні знаходиться дріжджова природна плівка. Грибки призначені для того, щоб домашнє вино могло обійтися без додавання в рецепт інших стимуляторів бродіння. Воно вийде максимально натуральним, приготування відбувається з виробленням повністю натурального спирту.

Виноград має темний колір, але вино виходить рожеве або темно-рожеве. Сорт Лідія містить велику кількість антиоксидантів, що сприяє самоочищенню від осаду. Тому, після того як рецепт приготування переходить на стацій зливу і розфасовки по пляшках, рідко доводиться вдаватися до додаткових процедур. Ще одна перевага цього сорту – відносна інших вин швидкість отримання остаточного результату.

Треба відзначити, що вина такого кольору рідко бувають каламутними, їх не потрібно освітлювати.

до змісту ^

висновок

Вино, приготоване вдома, своїми руками – завжди предмет гордості господаря. Лідія – вино нехитре, просте, можливо, різкувато на смак і аромат. Шанувальників у нього досить багато, що заслужено. Виноград щедрий на врожай, вина виходить досить багато, воно збагатить розмова, зігріє літнім сонцем в холодні зимові вечори.