Вирощування чорної редьки у відкритому грунті

Чорна редька, наскільки легко її вирощування в відкритому грунті, який їй потрібен при цьому догляд, наскільки важливі терміни посадки розглянемо в статті.

Не можна сказати, що редька найпопулярніший овоч сьогодні на нашому столі. Зважаючи на велику достатку і різноманітності зараз інших продуктів, овочів і фруктів, редька пішла в розряд майже забутих делікатесів російської кухні. А даремно! Вона відрізняється серед овочевих культур високим вмістом мінеральних солей (калію, фосфору, натрію, заліза, кальцію, магнію, сірки, ін.), Специфічного ефірного (редечного) масла, вітаміну С, А, РР, групи В і багатьох ін. Славиться своїми бактерицидними властивостями. І просто дуже смачна. Покращує апетит, активує роботу шлунково-кишкового тракту, має жовчогінні властивості, знижує рівень холестерину в крові.

Але і зараз є справжні цінителі забутого коренеплоду і вирощування її дачниками на дачних ділянках відроджується. І з кожним роком їх кількість зростає, і знову відновлюється інтерес до її незвичайного пікантному смаку і користі. Крім того, з’явилося багато сучасних рецептів страв, інгредієнтом яких вона є по праву. Також її корисні властивості широко застосовуються в народній медицині.

З усіх різновидів (маргеланская, біла, червона, чорна) особливо смачна і любима чорна редька.

Тонкощі посадки або як виростити чорну редьку

Агротехніка вирощування завжди починається з підготовки грунту і вибору місця з урахуванням сівозміни. Хоч дачні ділянки, як правило, не відрізняються великою розмірами, але садити редьку краще щорічно на різних місцях і намагатися при цьому враховувати попередника.

Редька родом з родини капустяних і її прямими родичами є дайкон, редис, ріпа, капуста. Вони теж завжди є на ділянці. Відповідно мають однакових ворогів – шкідників (основний з них хрестоцвіті блішки), збудників хвороб. Тому попередниками вони для редьки будуть найгіршими. Кращі під неї культури будуть з інших ботанічних сімейств. Це огірки, томати, картопля, цибуля, часник, кабачки, перець, баклажани, гарбуз, салат та інші.

Родючість грунту для вирощування цієї культури дуже важливо і особливо хороший урожай вона приносить на в міру зволожених, дрібнозернистих, чорноземних грунтах.

Непогано поводиться і на середньосуглинистих і супіщаних грунтах.

Низькі врожаї дає на важких, холодних, слабоструктурованих землях. При цьому дуже погано відгукується на внесення безпосередньо під посів добрив. Особливо не поважає органіку – тріскається і погано зберігатися.

Тому ділянку удобрювати потрібно завчасно, найкраще з осені, якщо того вимагає земля. А ще краще під попередню культуру, ретельно перекопавши грядку. Навесні під граблі прийме тільки деревну золу, яка ще й відлякає хрестоцвіті блішки, і невисокі дози повного мінерального добрива (нітроамофоска, азофоска) з розрахунку 15-20 гр. / М2.
Примхлива вона також і до ступеня зволоження земляного кома.

Не любить сухість і відповідає на неї потворними коренеплодами, які на смак жорсткі і гіркі. Зволоження має бути помірне, і за цим потрібно постійно стежити.

Якщо хочеться поїсти смачної і соковитої чорної красуні, та ще й на зимове зберігання залежить, тоді догляд за чорною редькою повинен бути відповідний.

Вирощування редьки з насіння найпопулярніший спосіб

Можна її вирощувати і через розсаду, але при пересадці у відкритий грунт потрібно бути обережними, важливо не пошкодити кінчик кореня і кореневі волоски, інакше коренеплоди будуть мати форму корони. Редька – культура скоростигла і може давати, в середній смузі країни і в Підмосков’ї, два врожаї. При цьому дуже важливо дотримуватися термінів посадки чорної редьки. Хоч редька і досить примхлива, але холоду вона переносить спокійно.

підготовка насіння

Перед початком сівби у відкритому грунті важливо правильно підготувати насіння. Їх необхідно відкалібрувати, перевірити їх щільність замочуванням в розчині солі. Далі, промивши насіння, занурити їх на добу в розчин перманганату калію (0,3 гр. / 1л. Води). Просушити і сіяти.

Посадка редьки у відкритий грунт

Час посадки чорної редьки першого строку сівби у відкритому грунті визначається, в Підмосков’ї, строго з кінця квітня по першу декаду травня, якраз, коли сіють кріп і петрушку. Якщо запізнилися, то краще дочекатися другого терміну висіву. Він варіює для середньостиглих (Ремо, Травнева) і пізньостиглих (Зимова кругла біла, Зимова кругла чорна, Гайворонська) сортів з першої по другу декади липня включно. Скоростиглі сорти (Одеська – 5) ще не пізно буде посіяти і в третій декаді липня. Щоб не забути посіяти вчасно, можна визначити для себе орієнтир, наприклад, після завершення збирання часнику.

Посадка редьки в липні, таким чином, ніколи не випаде з пам’яті в круговерті інших турбот.

Посів у відкритому грунті проводиться насінням в рядки або хрестово – гніздовим способами (по 3-4 шт. В лунку), на глибину 2-2,5 см.

Перший раз, при другому способі сівби, сходи проріджують, прибираючи самий кволий паросток, на 10 день після появи над поверхнею грунту. Другий раз – на самому початку відокремлення коренеплодів. І третій – при їх товщині в 5-6 мм. При цьому в гнізді повинно залишитися тільки одна рослина. А при посіві в рядки потрібно дотримуватися відстань між ними в 3-5 см. У фазі двох справжніх листків один раз прорідити, залишивши між рослинами 8-10 см. Якщо відстань збільшити до 12-14 см, то це призведе до розростання коренеплоду і, як наслідок, до погіршення смакових якостей.
Подальший догляд за чорною редькою простий – своєчасні прополки, регулярне розпушування грунту, підживлення, боротьба з хрестоцвіті блохою (добре допомагає зола), обов’язковий полив (не рідше, ніж раз – два в тиждень). Редька також дуже любить підгортання. Через два тижні після сходів не зайвими будуть і підгодівлі у вигляді суперфосфату (15-20гр на відро води) і золи на 25-30 рослин.
Чому так важливо дотримуватися чітких строків посадки чорної редьки?
Причина тому – стрелкование. Воно посилюється при зростанні довжини світлового дня і в посушливу погоду. Тому так обов’язковий полив для редьки. Пік наростання тривалості світлового дня, якраз, і проходить в проміжок, коли сівши її не рекомендується. З кінця червня він починає зменшувати свої оберти і потихеньку йде на спад. Ефективно проти стрілкування висівати стійкі сорти (Зимова червона).
Подальше зростання рослин покаже чи правильним був догляд за чорною редькою. Якщо великі листочки підняті до верху, а не розпластані по землі, значить посіви загущені і це теж обов’язково призведе до цветушности.
Є ще непрямі фактори, які можуть погіршити ситуацію навіть при правильних терміни посадки, також привести до вигону квіткової стрілки. Це низькоякісні насіння і порушена агротехніка: загущені посіви, занадто рано висіяне зимові насіння, ґрунтова кірка, несвоєчасне полив або повна його відсутність.
Коли викопувати редьку і як зберегти соковитою
Правильний збір врожаю так само важливий етап при обробленні чорної красуні, особливо, якщо його потрібно зберегти якомога довше. Тому, важливо ще перед посадкою, визначиться з сортами, які відрізняються термінами дозрівання (літньо-осінній, зимовий). Від них, безпосередньо, залежать і строки збирання.


Літні сорти можна починати використовувати в їжу вже з третьої декади травня. Після досягнення коренеплодами діаметра в 4 см, їх можна прибирати в холодильник. Де вони будуть зберігатися до 20-30 днів при 0 градусів. Осінні сорти збирають в серпні і до першої декади вересня. Буде чудово зберігатися в ящиках з піском в підвалі.
Зимові ж сорту потрібно прибрати так, щоб їх зберегти на всю зиму соковитими. Важливо дочекатися повного дозрівання коренеплодів, інакше це негативно відбитися на їх лежкості. Редька боїться негативних температур, і навіть при -1 вона втратить здатність збережеться при зберіганні. Тому не варто чекати перших морозів. Зазвичай оптимальні строки збирання з кінця жовтня до початку листопада.

При підготовці до закладки на зимове зберігання, щоб овоч залишився соковитим після викопування, потрібно обрізати довге коріння і бадилля.

Закладати в льох декількома способами: уклавши в ящики з мокрим піском, при температурі + 2 + 3 і вологості 80-85%; в плівковому мішку; земляних ямах з утепленням. Найбільш великі екземпляри зберігаються краще. Під час всього терміну зберігання потрібно регулярно перевіряти запаси і прибирати підгнилі.

Оцініть статтю:
Рейтинг: 0/5 – 0
голосів