Як виростити м’яту на підвіконні в домашніх умовах

Немає такої людини, яка б не знала про таку рослину, як м’ята. Її аромат важко сплутати. Рослина знайшло широке застосування практично у всіх сферах людського життя: косметології, медицині та кулінарії. Її використовують навіть в приготуванні народних рецептів. Навіть в зимовий період м’яту можна знайти в аптеці, де вона продається в сухому вигляді. Але тут відразу слід обумовити, що сушене рослина сильно відрізняється від свіжозібраного. По-перше, воно не володіє тим неперевершеним ароматом, по-друге, нікому не відомо, де воно було зібрано і в яких умовах сушилася, а по-третє, свіжі листочки в чаї завжди набагато смачніше і ароматні.
Багато людей вирішуються на вирощування м’яти в домашніх умовах, зокрема ті, у кого відсутня дача. Тим більше що зробити це досить просто, адже саджанець невибагливий ні в посадці, ні в подальшому догляді. Таким чином, свіжі листочки м’яти будуть доступні круглий рік.

Корисні якості куща м’яти

У природі існує понад 20 різновидів цієї рослини. М’ята має знеболюючу та антисептичну ефектом, завдяки чому люди її широко використовують з давніх часів. Вона допомагає в боротьбі з безліччю недуг. Серед корисних властивостей рослини слід виділити наступні:

  • в складі ефірних масел м’ята сприяє усуненню головних болів і зняття спазмів;
  • бореться з простудними недугами;
  • позбавити від напруги очей допоможуть компреси.

Ментолове масло застосовують в парфумерії та косметології. Листочки м’яти в чаї або в коктейлі бадьорять і освіжають. У кулінарії рослину використовують як приправу і додають в різні салати.
Посаджена м’ята на підвіконні сприяє очищенню повітря, до того ж вона чудово позбавляє від зайвих запахів.

Методи вирощування м’яти в горщику

Існує кілька способів того, як можна виростити м’яту на підвіконні:

  • насіннєвий;
  • живцями або відводками.

Вирощування м’яти з насіння процес більш тривалий і трудомісткий, оскільки все відбувається з нуля. Звичайно, придбати насіння не складе труднощів, вони продаються в будь-якому спеціалізованому магазині для дачників. Різновидів рослини досить багато, тому у виборі сорту необхідно керуватися лише своїми смаковими уподобаннями. Найбільшою популярністю користуються перцева і лимонна м’ята. Екзотичні умови вирощування їй не потрібні, достатньо придбати звичайний квітковий грунт. А також можна приготувати землю для посадки самостійно, для цього буде потрібно звичайна земля з городу і перегній (2: 1).
Для вирощування підійде будь-який квітковий горщик, куди насипається земля. Поверх грунту розподіляються насіння, після чого їх присипають невеликим шаром вологої землі. Надалі в міру висихання рослина потребує поливу, але робити це потрібно не з пляшки інакше все насіння вимиє назовні. Для цього відмінно підійде пульверизатор. Через пару тижнів почнуть проявлятися перші сходи. Розсаджувати за різними горщиках їх можна буде тільки тоді, коли вони трохи зміцніють.
Насіння проростуть набагато швидше, якщо їм зробити невеликий парник. Винаходити тут нічого не потрібно, достатньо накрити горщик звичайним поліетиленом. Тут важливо вчасно робити саджанців провітрювання, щодня знімаючи плівку хвилин на 10-15. Не забувайте, що будь-яка рослина любить світло і м’ята не виняток.
Зазвичай на першому способі зупиняються, коли немає можливості дістати відросток куща для подальшої посадки.
Другий спосіб, як посадити м’яту держаком, найбільш економічний і швидкий. Для цього досить роздобути хороший відводок, який і садять в горщик. М’ята в домашніх умовах, посаджена в вигляді саджанця, досить швидко міцніє і розмножується новими відводками. Перед посадкою необхідно, щоб у саджанця з’явилися корінці. З цією метою його поміщають в воду. Після утворення корінців м’яту переміщують в грунт.

способи догляду

Домашня м’ята не має ніяких особливостей від тієї, яка вирощена на дачі і також потребує догляду. У зимовий період її слід просто вчасно поливати, а влітку їй необхідна підгодівля: 2 г сечовини розводять в літрі води і даними розчином поливають саджанці. У літню пору їм потрібно більше свіжого повітря, тому горщик можна винести на балкон, взимку відмінним місцем буде підвіконня. Рослина слід оберігати від протягів. Йому необхідний певний температурний режим: 20-25 градусів.
Горщик ставлять в світле місце, але без потрапляння на нього прямих променів, які можуть обпалити листя. При цьому не повинно бути і затіненості, інакше саджанець почнеться тягнутися, всі поживні речовини підуть в стебло, а листя втратять соковитість. У підсумку він просто загине. Взимку сонячне світло можна замінити штучним освітленням.
Процес обривання листя також повинен бути правильним, щоб рослина початок ще більше кущитися, а не загинуло. Листя необхідно акуратно відщипувати, а не обривати. Причому робити це необхідно, відступивши кілька сантиметрів від основного стебла.

Різновиди сортів для домашнього вирощування

Як вже було сказано вище, існує досить багато різновидів цієї рослини. Який сорт вибрати, щоб виростити м’яту в домашніх умовах, вирішувати тільки вам. Щоб було простіше зупинитися на будь-якiй формi, зупинимося на деяких з них більш детально:

  • М’ята яблучна – кущ досягає у висоту 70 см, має широкі яйцеподібні листя з яскраво вираженими ворсинками, має ніжний і свіжим ароматом. Даний сорт застосуємо для приготування компотів, варення і киселів, оскільки не додає їм гіркоти. Для кулінарних шедеврів йде в хід вся частина рослини, розташована на поверхні грунту.
  • М’ята кучерява – зовнішній вигляд куща більш схожий на декоративний вигляд: потужний стебло покриває яскраво-зелене листя, облямована по краях невеликими зубчиками. На відміну від перцевої м’яти, рослина не володіє холодним смаком ментолу, тому знайшла своє місце в кулінарних рецептах.
  • Польова м’ята – середніх розмірів кущ має листя подовженої форми. Застосовується не тільки як лікарську сировину (завдяки високому вмісту вітаміну С), але використовується як приправа і прянощі, а також через присутність в своєму складі ефірних масел польову м’яту беруть в якості основної сировини для косметологічних рецептів і миловаріння. Сорт відмінно підходить для приготування тонізуючих напоїв.
  • Перцева м’ята – найбільш поширений вид рослини, має довгі повзучі коріння, гіллясте кущ покритий листям яйцевидної форми, під час цвітіння покривається фіолетово-рожевими невеликими квіточками. Саджанець виділяє сильний ментоловий аромат, її зелень знайшла застосування не тільки в якості поліпшення смаку напоїв і страв, а й в медицині для лікування застуд і поліпшення травлення.

Тепер вам відомо, як виростити м’яту на підвіконні у себе вдома. В цьому немає нічого складного. Про те, як виростити м’яту будинку, ви вже знаєте. Догляд за нею так само не потребує будь-яких надприродних уміннях і навичках. Приклавши невеликі зусилля, вас цілий рік буде радувати це чудове рослина. Причому не в сухому, а в свіжому вигляді, виділяючи неповторний аромат. Крім того, це корисна рослина стане справжньою окрасою вашого вікна.