Японський перепел: опис, розведення і утримання породи (+ фото)

Японський перепел – універсальна порода з високою продуктивністю по м’ясу і яйцям. Порода є одомашнених в XI столітті диких перепелів. До Росії японські перепела були завезені в 1964 році і в даний час активно розлучаються в промислових масштабах і приватних господарствах.

Опис і характеристика породи з фотографіями

Японські перепели всім своїм виглядом нагадують своїх диких родичів. Велика частина тіла птиці має коричнево-сірий окрас. Самці відрізняються суцільним оперенням на грудях, у самочок груди покрита чорними цятками на світло-сірому тлі. Тіло птиці подовжене. Пір’я на хвості і крилах короткі. Дзьоб темний. Причому, у самців він кілька темніше, ніж у самок.


Перепілка японської породи

Два японських перепела на фото

Японська перепілка
Японський перепел – невибаглива птах, що володіє сильною імунною системою. Птах практично повністю одомашнена, тому з успіхом може міститися навіть в звичайній міській квартирі. На відміну від дикого побратима, японський перепел видає скромне, тихе цвірінькання, а не гучний «бій». Завдяки цій особливості японця навіть називають «німим» перепелом.

Продуктивні показники японців

Існує два підвиди японських перепелів: несучість і м’ясна (бройлерна). Самки яйценосної породи дають 300 і трохи більше яєць на рік. Маса яєчок 10-12 грамів. Нестися самки починають в 45-50 днів. Маса тіла у яйценосної породи – 15-180 грамів.

Японські перепели м’ясного підвиду мають масу тіла 200-250 грамів. Несучість підвиду складає 220 штук на рік. Шкаралупа яєць японських перепелів бежева з бурими цятками.

Вимоги до догляду та утримання перепелів

Для вирощування японських перепелів використовується клітинне зміст. Встановлювати клітини можна в будь-якому відповідає вимогам за рівнем вологості і температури приміщенні. Іноді японців вирощують навіть на утеплених балконах і в спеціально обладнаних коморах міських квартир.

Японських перепілок рекомендується утримувати в спеціальних клітинах.

Для утримання японських перепелів цілком підійде і підлоговий метод, але фахівці рекомендують вирощувати їх в спеціально обладнаних клітках (див. Як зробити клітку для перепелів своїми руками).

Розміри основи клітини – 45х45 сантиметрів, висота – 25 сантиметрів. Дно конструкції робиться з цілісного листового матеріалу (фанери, ДСП, ОСП). Над суцільним дном монтується мелкоячеистая (1х1см.) Сітка для вільного проникнення крізь неї посліду. Для перепелів-несучок дно встановлюється під нахилом 7-10 градусів, щоб знесені яєчка скочувалися в спеціальний лоток, розташований на передній стінці клітини.

Стінки клітини виготовляються з сітки з осередками не більше 3х3 сантиметрів. З огляду на любов перепелів до стрибків, стелю клітини робиться тканинним, щоб птахи не отримували травм.

На передню стінку клітин навішують желобкові годівниці (годівниці для перепелів можна зробити самостійно). Вони обов’язково повинні бути знімними, щоб можна було їх промивати. Поїлка розташовується біля задньої стінки клітини.

ВАЖЛИВО. При установці клітин в приміщенні з невисокою температурою, бічні стінки обшиваються фанерою для збереження тепла. Температура утримання перепелів повинна бути мінімум 17-18 градусів. Навіть нетривале зниження температури до 14-15 градусів відразу позначається на несучості перепілок.

Перепілок містять в теплих приміщеннях з хорошою вентиляцією.

Для підлогового утримання великого поголів’я птиці в відведеному приміщенні необхідно спорудити вольєр з дерев’яними бортами висотою в 50 сантиметрів. Пол загону-вольєра засипається тирсою. Товщина шару – 6-7 сантиметрів. Поїлки, годівниці і ємності з піском і крейдою розташовуються по периметру уздовж спамерських пошукових роботів.

Збереження несучості перепілок залежить від величини світлового дня. Для максимальної продуктивності світловий день повинен бути 13-14 годин. Фахівці не радять збільшувати довжину світлового дня або робити освітлення в клітках і вольєрах занадто яскравим. В таких умовах несучість підвищиться, але перепілки стануть агресивнішими: почнуться бійки, вищипування один у одного пір’я.

У приміщенні, де містяться японські перепела, вологість повинна бути не нижче 55 і не вище 75%. Приміщення повинно регулярно провітрюватися, але без протягів і зниження температури.

Догляд за перепілки полягає в підтримці чистоти в приміщенні, підтримання їх здоров’я, правильного годування птиці.

Раціон та режим харчування

Годувати перепілок необхідно тричі на день в строго певні години. На одну голову необхідно готувати 25-30 грамів корму на добу. На одне годування витрачають таку кількість корму, щоб птахи з’їли його протягом 30 хвилин.

Повноцінний розвиток і максимальна продуктивність японських перепелів досягається, якщо в їх раціоні підвищений вміст протеїну, вітамінів і мінералів. Корм для перепелів можна зробити самостійно, він складається з подрібнених зернових сумішей: кукурудза, ячна крупа, пшениця. Корисні птиці варена печінка в подрібненому вигляді, варена морська риба, рубана зелень. Можна використовувати спеціальний комбікорм для курей-несучок з підвищеним вмістом сирого протеїну.

Для годування японських перепелів можна використовувати корм, приготований своїми руками.

Вода в поїлках птахів повинна бути весь час свіжа і чиста, то зміни потрібно не менше 3 разів на день. Пити забруднену воду перепела не будуть і в результаті почнуть страждати від обезводнення.

Для правильного травлення перепелів їм необхідні крупний пісок, дрібні камінчики. Їх насипають в окрему годівницю. У корм обов’язково додають курячі премікси: Рябушка, Сонечко. Корисний перепелам живий корм: жуки, черв’яки, павуки, личинки, равлики. Періодично в корм додають риб’ячий жир.

Не можна включати в раціон японських перепелів наступні продукти:

  • бадилля томатів і картоплі;
  • петрушка і селера;
  • рослини сімейства Лютикова;
  • зерно і зелень гречки;
  • жито;
  • щавель;
  • пижмо;
  • люпин;
  • молочай;
  • ягоди сімейства пасльонових.

При правильному годуванні послід птиці буде щільним. Темного кольору, з характерним білястим нальотом, утвореним сечовий кислотою. Якщо послід зелений, з кров’яними прожилками – птах інфікована. Жовтий послід з’являється при надлишку в кормі вуглеводів. Якщо у перепілок почався пронос, їх пропаивают рисовим або вівсяним відваром.

Перепелам можна додавати в їжу тільки деякі види трави.

Розведення японських перепелів

Найвищу заплідненої яєць японського перепела отримують при утриманні одного самця з трьома самочками. Для розведення високопорідних особин рекомендується перепелів тримати парами в окремих клітках. Цей спосіб утримання дозволяє виключити близкородственное спаровування і зберегти породность.

Важливо. У старих перепелів здатність до розмноження різко скорочується, тому для отримання потомства рекомендується використовувати особин не старші півтора років.

інкубування яєць

Селекційні роботи, що проводилися при розведенні породи, привели до повної втрати материнського інстинкту, тому для виведення пташенят використовується инкубирование яєць. Можливо також використання в якості квочок курочок породи бентамки.

Збір яєць японських перепелів до закладки їх в інкубатор починають за 15 днів. Ідеального результату виводимості можна домогтися, якщо для закладки в інкубатор використовувати яйця, які зберігалися не більше 7 діб. Температура зберігання яєць – 8-10 градусів.

Для інкубації краще використовувати яйця, які зберігалися не більш 7-10 днів.

Перед закладанням в інкубатор яйця промивають дезинфікуючим розчином марганцівки (концентрація розчину 1%). Температура в інкубаторі при закладці яєць – 38 градусів, вологість – 60%. З другої доби і до 12-го дня підтримується температура 37,5 градусів. З 13-х діб температура знижується до 37, 2 градусів, вологість до 55%. В останні два дні перед прокльовування яєць температура знижується до 37 градусів.

Існує ще один варіант режиму інкубування перепелиних яєць. 37,7 градусів з перших по 15-ту добу, при вологості в 55%. На 16-17 день – 37,4 градусів, вологість – 49%. На початку наклёва різко підвищується вологість, до 90-92%.

Порада. Якщо під час інкубації вимикають електрику, яйця потрібно вийняти з інкубатора і охолодити до 12-15 градусів. Зародки в такому стані вони не загинуть, і після такого зберігання инкубирование можна продовжити.

Під час виведення перепелят яйця періодично перевіряють. Перша перевірка проводиться на 6-ту добу. Яйце має бути покрито зсередини судинної сіткою. На 9-ту добу в центрі яйця повинен чітко проглядатися зародок. Якщо в якихось яйцях є відхилення від подібного стану, їх відбраковують.

Перепелині яйця перевіряють на протязі всього періоду інкубації.

Після наклёвиванія яєць пташенят залишають в інкубаторі на 10-12 годин, щоб вони добре просохли. Потім малюків поміщають в коробку або ящик, температура в якому буде підтримуватися за допомогою електролампи потужністю 60-75 Вт з абажуром.

вирощування перепелят

Самостійно харчуватися пташенята можуть вже в першу добу після появи на світло. Пташенят японського перепела годують 5-6 разів на добу. З перших днів малюкам дають варені яйця, пшоно, сир, різану зелень. Поступово в корм включають розмолоту варену рибу. Для попередження авітамінозу в корм капають по 1 краплі вітаміну Ревит з розрахунку на 2-3 птиці.

З віку 3 тижні пташенят переводять на зерновий корм. Для його приготування використовуються мелкодроблёние зерносмеси: пшениця, ячмінь, кукурудза. У суміш можна додати просо в цілому вигляді. З зерна готують злегка зволожені мішанки, в які додають сіль, крейда, рубану зелень, кісткове борошно.

Увага. У перші 20 днів не можна давати пташенятам пісок. Вони плутають його з кормом і починають їсти. В результаті відбувається засмічення кишечника і закупорка клоаки, що викликає падіж пташенят.

Маленькі перепелята потребують особливого догляду та уваги.

У перший тиждень перепелят тримати при цілодобовому освітленні. Потім світловий день починають скорочувати на 2 години щотижня, поки не складе 16-17 годин. Кількість годувань з місячного віку також скорочується до 3 разів на добу.

Статева зрілість молодняка японського перепела при дотриманні норм годівлі та утримання настає в 1,5 місяці. Фізіологічна дорослішання птиці настає в 55-60 днів.

профілактика захворювань

Недосвідчені птахівники часто скаржаться на низьку виживаність молодняка перепелів і часті захворювання дорослої птиці. Відбувається це через помилки в утриманні птиці і відсутності заходів профілактики, нестачі в їжі вітамінів.

Для попередження розвитку серед перепелят інфекції з першого дня життя їх поять слабким розчином марганцівки. Регулярно слід розглядати клоаку перепелят, щоб не відбулося її закупорки. Якщо закупорка сталася, з неї обережно видаляють послід, промивають теплою водою і змащують олією або зеленкою.

З третього дня життя пташенят починають напувати полівітамінами, кормовим біоміцин. Приміщення, в якому утримується птиця, дезінфікують бактерицидну опромінювачем ОББ-92. В якості профілактики у птиці пуллороза використовується добавка в корм антибіотика Голофак.

При правильній організації годівлі та догляду японські перепілки хворіють рідко.

Для захисту від комах-паразитів в клітинах встановлюють ємності з сумішшю піску і золи в співвідношенні 1: 3. Купання в таких ваннах рятує птахів від інфекцій, що переносяться ектопаразитами.

Розведення японських перепелів економічно вигідно, завдяки високій продуктивності птиці і відносної невимогливість до умов утримання. Ця порода ідеальна для початківців, недосвідчених птахівників.