Жовтий кавун: як виростити сонячну ягоди на дачі

Сучасна наука йде вперед семимильними кроками. Зусиллями селекціонерів з’являються все нові і нові різновиди рослин. Вчені експериментують з формою, домагаються появи різноманітних додаткових відтінків смаку, прагнуть змінити колір культур. Результатом досліджень є поява такого унікального творіння, як жовтий кавун.

Символізм медового кольору

Вивели екзотичний плід на радість споживачів в Таїланді. Він з’явився внаслідок схрещування звичайного кавуна з диким, які мають жовтий колір м’якоті.
Прагнення баштанниками надати серцевині кавуна жовтий колір відрізняється не тільки оригінальністю. У філософії буддизму цей колір, колір врожаю, асоціюється з достатком, багатством, причому, не тільки в матеріальному сенсі. Колір символізує невичерпне багатство розуму, гідності, краси. Згадайте, що Будда в творах мистецтва одягнений зазвичай в золоті одягу. Золотистий колір сприяє залученню грошей. Тому медовий сорт був приречений на популярність.

За рахунок чого змінився колір м’якоті культури?

Як було сказано вище, новий вид – це не результат генної модифікації, він з’явився внаслідок схрещування. Вчені добилися підвищення в культурному сорті кількості каротиноїдів – жовтих пігментів, які здійснюють захисну функцію органічних речовин рослини. Це якість було успадковано від дикорослого предка. Тому колір став лимонним. Смакові ж якості і розмір постаралися залишити колишніми – адже дикий родич має гіркі і невеликі плоди.
Не втратив кавун з жовтою м’якоттю після придбання нетрадиційної екзотичної зовнішності кращі якості виду, через які в літній час населення вживають плоди у великій кількості?

Особливості унікальних ягід

Жовтий кавун зберіг не тільки зовнішній вигляд давно нам відомої і всіма улюбленої ягоди з червоною м’якоттю, але і набір її прекрасних достоїнств:

  • Підвищений вміст вітамінів, мікроелементів.
  • Чудові смакові якості, які в деяких різновидах посилені додатковими відтінками лимона, манго, меду.
  • Низьку калорійність продукту (становить 38 ккал на 100 гр.). Може використовуватися під час дієти.
  • Наявність лікувальних властивостей:
    • підвищує гемоглобін за рахунок міститься заліза;
    • зміцнює захисні властивості організму, імунітет, завдяки наявності аскорбінової кислоти;
    • благотворно впливає на стан нігтів і волосся, так як містить кальцій;
    • сприяє поліпшенню травлення, обміну речовин, виведення холестерину, що веде до позбавлення від зайвої ваги;
    • є прекрасним сечогінним засобом;
    • впливає на нормалізацію зору, так як містить високий відсоток вітаміну А.

Зовнішнім виглядом рослина найчастіше нагадує відомого червоного побратима.
До вже відомих прекрасним якостям додалися індивідуальні властивості:

  1. Раннє дозрівання, яке дає можливість отримати урожай вже через 2 місяці після посіву насіння.
  2. Наявність м’яких дрібних кісточок. Кількість їх менше, ніж в традиційному плоді, вони не до кінця визріли. Є сорти, в яких насіння практично не відчуваються.

Сам вид культури підвищує настрій, завдяки кольору і незвичайності. Як подарунок, жовтий кавун унікальний, додатково несе символічне значення.

Як правильно вибрати золотисту ягоду

Вибираючи екзотичні плоди, зверніть увагу на деякі особливості:

  • Величина ягоди не повинна бути занадто велика, жовтий кавун, в цілому, менший за розміром, ніж червоний родич.
  • Вага плоду буде близько 5 кг, не більше.
  • Кора повинна бути яскрава, мати насичений забарвлення, тонка при натиску. Якщо ягода не дозріла, кірка буде дуже тверда.
  • Зверніть увагу на наявність сухої плодоніжки.

Сортове різноманіття представників

В даний час відомо досить багато різноманітних сортів кавуна. Більшість з них мають ранній термін дозрівання: Помаранчевий медок F1, Оранж Кінг F1, Жовтий дракон, Еллоу Долл, Піч, Імбар F1.
Але є сверхранние, наприклад, Прімаголд F1 і середні – Янусик, Голден Грейс F1.
Незважаючи на те що маса кавуна в середньому становить близько 3-5 кг, зустрічаються маленькі жовті кавуни – до 2 кг (Помаранчевий медок F1) і великі, що досягають 11 кг (Оранж Кінг F1).
До відома, деякі сорти жовтих кавунів дійсно мають золотистий колір шкірки, наприклад, Жовте чудо. А ось м’якоть у цього різновиду вираженого червоного кольору.
Деякі представники мають додаткові смакові відтінки. Наприклад, м’якоть популярного сорту Місячний для відкритого грунту солодка і соковита з присмаком лимона і дині.
Старт скоростиглий одностеблові, не галузиться, має 2-3 коротких батоги, завдяки чому зав’язі з’являються рано і дозрівають протягом 30 днів. Через відсутність високого ступеня плетистими цей сорт найкращий для вирощування в теплиці.

Особливості посіву насіння і догляду за сіянцями

Насіння культури не є раритетом, їх можна купити в магазині або витягти з м’якоті з’їдених кавунів.
Послідовність і особливості вирощування кавунів з жовтою м’якоттю не відрізняється від традиційної для зеленого родича:

  1. Землю для посадки слід взимку удобрити.
  2. Можна виростити спочатку розсаду в торф’яних горщиках, а потім перенести її в землю, вирощувати культуру в теплицях, парниках.
  3. Багато різновидів можливо посіяти прямо у відкритий грунт.
  4. До появи перших зав’язей проводити регулярні підгодівлі універсальним добривом.
  5. Поливати слід рясно до настання періоду дозрівання.
  6. Дозрівання наступає рано – через 2 місяці після появи паростків.

Унікальний екзотичний жовтий кавун, вирощений самостійно на грядках, підніме Вам настрій, урізноманітнює Ваш багатий досвід у вирощуванні цих чудових ягід, буде ефектним подарунком друзям і знайомим.